Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na listi 24 imena

Zelenski preživio tri atentata: Dvije grupe plaćenika poslane u Ukrajinu da ga smaknu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
44-godišnji ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je preživio tri atentata prošli tjedan. Pokušali su ga ubiti plaćenici skupine Wagner, koju podržava Kremlj i čečenski specijalci.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je preživio tri atentata u posljednjih tjedan dana. Plaćenici iz skupine Wagner, koju podržava Kremlj, i čečenske specijalne postrojbe poslani su, pišu mediji, da ubiju Zelenskog nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron i Xi Jinping A oni u nikad boljim odnosima Macron i Von der Leyen traže od Kine da pritisne Rusiju: "Zapadne sile nisu spremne napustiti Kijev" Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer"

Ubojstvo Zelenskog spriječili su subverzivni antiratni pripadnici ruske Federalne sigurnosne službe (FSB), ruskog nasljednika KGB-a, koji su upozorili ukrajinske dužnosnike, izvijestio je The Times.

Ukrajinski tajnik za nacionalnu sigurnost i obranu potvrdio je tri atentata i rekao lokalnom tisku da je dobio informaciju od dvostrukih agenata "koji ne žele sudjelovati u ovom krvavom ratu".

Wagner grupa

Jedna od skupina koja je navodno pokušala ubiti Zelenskog bila je grupa Wagner. Ima 400 članova smještenih u Kijevu koji su se infiltrirali u Ukrajinu s "popisom meta" na kojem su 24 imena.

Da je pokušaj bio uspješan, ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi zanijekati bilo kakvu umiješanost.

"Oni su tamo išli s misijom vrlo visokog profila, nešto što bi Rusi htjeli poreći - ubijanje šefa države je velika misija", rekao je izvor za Times. "S obzirom na utjecaj na rusku suverenu politiku, ovo bi bila možda njihova najveća misija dosad. To bi imalo veliki utjecaj na rat", dodao je.

Plaćenička vojska, koju vodi oligarh Jevgenij Prigožin, bliski saveznik ruskog predsjednika kojeg često nazivaju 'Putinovim kuharom', doletjela je prije pet tjedana, a za misiju im je ponuđena ogromna svota.

Na listi i boksači Kličko

Prije nekoliko dana rečeno je da čekaju zeleno svjetlo Kremlja, a njihova lista za napad uključuje i ukrajinskog premijera, cijelu vladu, gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička i njegova brata Vladimira - obojicu boksačkih prvaka koji su postali ikone na prvim linijama glavnoga grada.

Plan je sabotiran nakon što je do ukrajinske vlade stigla informacija o njemu. To je potaknulo Kijev da proglasi 36-satni "tvrdi" policijski sat.

Građani su ostali u domovima kako bi vojnici detaljno prošli ulice u potrazi za ruskim diverzantima. Vlada je građane upozorila da bi mogli biti "likvidirani" budu li na ulicama tijekom tog razdoblja jer vojska može pretpostaviti da su neprijatelji, piše Daily Mail.

Izvor koji poznaje aktivnosti grupe Wagner rekao je za Times da je između 2000 i 4000 plaćenika stiglo u Ukrajinu u siječnju, ali s različitim misijama.

Navodi se da grupa prati Zelenskog i njegove kolege putem njihovih mobilnih telefona - tvrdeći da u svakom trenutku zna gdje se nalaze.

Stigla i grupa Čečena

Čečenski odred plaćenika također je pokušao ubiti Zelenskog 1. ožujka, nakon što je ministar za nacionalnu sigurnost i obranu rekao da su naišli na dva "odreda smrti", izvijestio je Fox News. Čečeni su dio ruske Nacionalne garde i poznati su po brutalnim taktikama.

Čini se da vijest o njihovim planovima za ubojstvo nije uznemirila Zelenskog, koji je priznao da je bio "meta broj jedan" tijekom obraćanja naciji, rekavši joj da ga love ruski specijalci.

Kad mu je SAD ponudio da ga izvuče, rekao je predsjedniku Joeu Bidenu: "Treba mi streljivo, a ne prijevoz".

Izvori su za Times rekli da je policija bila obaviještena o Putinovim planovima o Ukrajini još u prosincu, mnogo prije nego što je ruskoj vojsci rečeno.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene