Obavijesti Video Pretražite Navigacija
susreo se i s Plenkovićem

Zelenski u diplomatskoj ofenzivi ima prijedlog za EU: "Zainteresirani smo za suproizvodnju..."

Aktualno Galerija Andrej Plenković i Volodimir Zelenski Andrej Plenković i Volodimir Zelenski Foto: Dnevnik Nove TV Aleksandar Vučić i Volodimir Zelenski Aleksandar Vučić i Volodimir Zelenski Foto: Dnevnik Nove TV Volodimir Zelenski Volodimir Zelenski Foto: Dnevnik Nove TV +0 Aleksandar Vučić Galerija 1/4 >>
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u diplomatskoj je ofenzivi. U Albaniji je sudjelovao u radu samita za Ukrajinu, a sudionike pozvao na zajedničku proizvodnju prijeko potrebnog streljiva. Uz zemlje Zapadnog Balkana, u Tirani je bila i moldavska predsjednica, te hrvatski premijer. On je poručio da Hrvatska može pomoći u razminiranju i procesuiranju ratnih zločina.

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski, hrvatski premijer Andrej Plenković i čelnici drugih zemalja regije okupili su se u Tirani kako bi razgovarali o sigurnosnim pitanjima i podršci Ukrajini u njezinoj borbi protiv ruske agresije. Nakon dvije godine rata, Zelenski predlaže: "Vidimo probleme s opskrbom streljiva koji utječu na situaciju na bojišnici. Zainteresirani smo za suproizvodnju s vama i svim našim partnerima. Naš vladin tim će predstaviti detalje i predlažemo održavanje posebnog Ukrajinsko-balkanskog foruma obrambene industrije".

Zemlja koja svoju naklonost prema Rusiji ne skriva, za suradnju nije zainteresirana.

"Ja razumijem predsjednika Zelenskog. Čovjek bori se za svoju zemlju i traži što je moguće da dobije. Za nas zemlje koje su u ratu nisu dozvoljeni krajnji korisnik", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pročitajte i ovo Samit u Tirani Neformalni razgovor VIDEO Kamere uhvatile Plenkovića i Vučića, opušteno ćaskali na samitu u Tirani

Srbija je na ovim područjima najveći proizvođač naoružanja. Oko 200 privatnih i državnih kompanija, 2021. na naoružanju je zaradilo više od milijarde dolara.

Hrvatska je na drugom mjestu. Takvih kompanija imamo znatno manje, pa je i zarada osjetno niža u odnosu na susjede. 2022. iznosila je 153 milijuna dolara.

Istu ponudu Zelenski je prije iznio britanskim i američkih kompanija koje proizvode naoružanje. Prijedlog o tome kako okončati invaziju stigao je iz Strasbourga.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 4 Mijenja se Zakon o strancima Navike Hrvata brzo je pohvatao, ali nije mu bilo lako: "Učim korak po korak"

"Vrijeme je da se započne razgovor o korištenju neočekivane dobiti od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu. Ne postoji snažniji simbol niti bolja upotreba tog novca od toga da se Ukrajina i cijela Europa učine sigurnijim mjestom za život", poručila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Predsjednica Komisije ujedno ističe da prijetnju eventualnog ruskog napada na neku drugu zemlju ne treba preuveličavati, ali se treba pripremiti, i to - obnovom, popunjavanjem i moderniziranjem vojski država članica, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Jasmina Bojić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene