Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPORBA NEGODUJE

Prije tri godine preminuo je Milan Bandić, još nema nadgrobni spomenik

Oporba u Gradskoj skupštini u srijedu je ocijenila sramotnom činjenicu da obitelj pokojnog Milana Bandića još nema odobrenje za postavljanje nadgrobnog spomenika na Mirogoju, dok iz Grada kažu da se suglasnost ne može izdati dok traju izvidi oko legalnosti proširenja grobnog polja.

Tri godine od smrti bivšeg gradonačelnika Milana Bandića, njegova obitelj još uvijek nije dobila odobrenje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture da na njegovom grobu izgradi nadgrobni spomenik. Pokojni gradonačelnik pokopan je na zelenoj površini podno arkada groblja Mirogoj, zaštićene kulturne cjeline.

Iako je zahtjev za izgradnju nadgrobnog spomenika poslan još 2022., suglasnost tog tijela nije do danas izdana. Iz Grada Zagreba poručuju da su u tijeku izvidi državnih institucija oko legalnosti proširenja grobnog polja, zbog čega taj zavod nije u mogućnosti, do okončanja postupka, dati prethodno mišljenje odnosno suglasnost.

"Za informacije vezane uz postupanja državnih institucija, molimo da se obratite njima", istaknuli su u odgovoru iz Grada Zagreba, koji su medijima poslali i prošle godine.

Pročitajte i ovo Dječaci uhićeni nakon što je nekoliko životinja ubijeno na koledžu na londonskom koledžu Dječaci od 11 i 12 godina uhićeni nakon što je nekoliko životinja ubijeno: "Ovo je bila užasna epizoda"

No, oporbeni zastupnici u Skupštini, među kojima je i Dejan Kljajić (Stranka rada i solidarnosti), činjenicu da dugogodišnji gradonačelnik Zagreba nema svoj spomenik, smatraju sramotnom, ali i direktnom odgovornošću aktualnog gradonačelnika.

"I nakon što su prošle tri godine od smrti, nevjerojatna je i sramotna je činjenica, da na grobno mjesto Milana Bandića nije postavljen nadgrobni spomenik. Obitelj pokojnog gradonačelnika je nekoliko puta uputila zahtjeve i apele Gradu Zagrebu i Tomaševiću da o svom trošku postavi nadgrobni spomenik. Nitko iz grada se nije očitovalo, a tako ni Tomislav Tomašević", rekao je Kljajić.

"Pokojni gradonačelnik Bandić svojim je vođenjem Zagreba obilježio jedan dio zagrebačke povijesti. Kojoj god on političkoj opciji pripadao, slagali se mi s njegovim potezima ili ne, o čemu će najviše jednog dana govoriti i povjesničari, mislim da je sramota što 2024. godine, u drugom mjesecu, na godišnjicu smrti i dalje ne postoji nadgrobni spomenik gradonačinika Bandića", poručio je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman.

Nezavisna zastupnica Dina Vasić izrazila je sumnju u objašnjenje grada da rješenje nije izdano zbog izvida koje su u tijeku.

"Dakle, ako su u tijeku izvidi, želimo vidjeti taj papir. Ali tu mulja, tu laže", rekla je Vasić.

Pročitajte i ovo U Splitu organiziran prosvjed zbog ubojstva Luke Bančića - 18 Danas Luka, sutra JA VIDEO/FOTO Održan prosvjed zbog ubojstva Luke Bančića: Policija objavila koliko se ljudi okupilo

Ivica Lovrić iz Kluba nezavisnih zastupnika istaknuo je da je to krajnje morbidno, jer “nema ljudske osobe koja nema pravo na dostojan ukop i koja nema pravo na grobno obilježenje”.

Klisović: Pitanje spomenika će se riješiti

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović u četvrtak je, međutim, poručio da će se “pitanje spomenika riješiti”. Dodao je da nadležna gradska tijela rade na tome.

"U kontaktu su bila i s DORH-om, da se vidi da li je sve zakonito napravljeno, uopće što se tiče trenutne situacije. Tako da će o tome ovisiti, dobrim dijelom, pretpostavljam, i konačna odluka grada, što i kako dalje", poručio je Klisović na konferenciji za medije u Gradskoj skupštini.

Poručio je da se očigledno na tome sporo radi, te da će, ako gradske institucije dobiju ubrzano i dogovore na pitanja koja su postavile, onda i odluka biti brže donesena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene