Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči samita u Litvi

Ukrajina traži potvrdu da će nakon rata ući u NATO: "To je signal koji želimo dobiti"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu kako Ukrajina razumije da ne može ući u NATO dok na njezinom tlu bjesni rat, ali je istaknuo da Kijev želi signal da se može pridružiti vojnom savezu nakon što rat završi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski svjestan je da Ukrajina ne može postati članica NATO-a za vrijeme rata, ali želi potvrdu da će to postati kada rat završi

"Razumijemo da ne možemo biti članica NATO-a tijekom rata, ali moramo biti sigurni da hoćemo nakon rata", rekao je Zelenski na tiskovnoj konferenciji s poljskim i litavskim predsjednicima koji su ga posjetili u Kijevu.

"To je signal koji želimo dobiti - da će Ukrajina nakon rata biti članica NATO-a", dodao je.

Pročitajte i ovo Ostaci podmornice Titan vraćeni na kopno - 2 Nesreća tijekom ekspedicije VIDEO/FOTO Završena misija u blizini Titanica: Ostaci podmornice izvučeni s dna Atlantika

Ponavljajući stajalište Kijeva prije samita NATO-a u Litvi sljedećeg mjeseca, rekao je da Ukrajina također želi sigurnosna jamstva za razdoblje dok se ne pridruži savezu.

"Želimo treći signal na samitu NATO-a da će Ukrajina dobiti sigurnosna jamstva - ne umjesto NATO-a, nego za vrijeme dok ne budemo u savezu", rekao je.

Poljska i Litva učinit će sve što mogu kako bi osigurale da Ukrajina što prije postane članica NATO-a, rekao je u srijedu poljski predsjednik Andrzej Duda tijekom posjeta Kijevu.

Pročitajte i ovo Poskupljuju domovi za starije - 3 Mira ni u mirovini Novi udar na džepove najranjivije skupine građana: "Ja neću moći, mene je pogodilo"

"Učinit ćemo sve da se to dogodi što prije", rekao je Duda na konferenciji za novinare.

"Pokušavamo osigurati da odluke donesene na samitu (NATO-a) jasno ukazuju na perspektivu članstva, vodimo razgovore o tom pitanju s našim saveznicima."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene