Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajina je u četvrtak optužila Rusiju da je napala njezin jugoistok kako bi pružila potporu tamošnjim proruskim pobunjenicima, koji su nastavili teritorijalno napredovanje i najavili zauzimanje grada Mariupola na Azovskom moru, prenose agencije.


Ukrajinsko sigurnosno i obrambeno vijeće objavilo je da su pogranični grad Novoazovsk i drugi dijelovi ukrajinskog jugoistoka pali su ruke ruskih vojnika koji su zajedno s proruskim pobunjenicima pokrenuli protuofenzivu.

Vezani članci Go_A Jesu li oni najveća konkurencija Albini? Ljubitelji Eurosonga poludjeli za pjesmom Ukrajinaca, podrška im stiže i iz Hrvatske! Rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V Ukrajina zabranila registraciju ruskih cjepiva protiv korone: "To je hibridno rusko oružje!"

'Protuofenziva ruskih snaga i separatističkih jedinica nastavlja se na jugoistoku', objavilo je vijeće.

Predsjednik države Petro Porošenko objavio je da otkazuje posjet Turskoj zbog 'ruske invazije'.

Rusija negira da je poslala vojnike u Ukrajinu. Rusko ministarstvo obrane odbilo je komentirati vijesti o ruskim tenkovima u Novoazovsku.

'Ruske su vlasti mnogo puta rekle da tamo nema ruskih snaga. Rusija ne sudjeluje u tom oružanom sukobu', kazao je Reutersu ruski diplomatski izvor.

Do posljednje eskalacije petomjesečne krize u Ukrajini došlo je svega dva dana nakon sastanaka dvojice predsjednika Porošenka i Vladimira Putina i dogovora da će zajedno raditi prema pokretanju mirovnog procesa.

Snage proruskih separatista učvrstile su u četvrtak kontrolu nad područjem u istočnoj Ukrajini uz Azovsko more, a cilj im je zauzeti ukrajinski lučki grad Mariupol, rekao je čelnik samoproglašene Narodne republike Doneck Aleksander Zakarčenko.

Zakarčenko je u razgovoru za Reuters kazao da se oko 3.000 ruskih dragovoljaca bori u redovima proruskih pobunjenika, te dodao da među stranim dragovoljcima ima i Srba, Francuza i Turaka.

Litva traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, sastaje se i OESS, Jacenjuk traži zamrzavanje ruske imovine

'Danas smo došli do Azovskog mora, do obale, a proces oslobađanja naše domovine, koju su privremeno okupirale ukrajinske vlasti, nastavit će se', rekao je samoproglašeni premijer u Donecku, glavnom uporištu pobunjenika na istoku Ukrajine.

Kako je objavljeno ranije u četvrtak, ukrajinski separatisti, potpomognuti ruskim vojnicima, ušli su u grad Novoazovsk na jugoistoku zemlje, te zauzeli strateški važnu uzvisinu Savur-Mohilu s koje je moguće kontrolirati prostrana nizinska područja istočne Ukrajine.

Ukrajinski vojni izvori kazali su da u separatističkoj ofenzivi sudjeluju postrojbe redovne ruske vojske. "U Novoazovsku se nalazi vojna oprema koja je prije dva dana prešla granicu iz Rusije", rekao je jedan borac Azovskog bataljuna, postrojbe koja se bori uz Ukrajinsku vojsku.

"Na opremi se nalaze zastave DNR-a (Narodne republike Doneck), ali riječ je o redovnim ruskim postrojbama", rekao je taj izvor.

Zakarčenko je kazao da je nova bojišnica koja je otvorena na jugu Ukrajine uz Azovsko more "ekonomski, vojno i politički jedini front na koji trebamo staviti naglasak".

"Zauzimanje Mariupola, drugog najvećeg grada u regiji Donecka, omogućit će nam da povećamo broj svojih vojnika za pet do sedam tisuća", rekao je Zakarčenko.

Mariupol se nalazi na Azovskom moru, preko puta Krimskog poluotoka koji je Rusija anektirala u ožujku. U gradu se trenutno nalazi sjedište prokijevskih ukrajinskih vlasti koje su pobunjenici istjerali iz Donecka.

Zakarčenko je opovrgnuo optužbe Porošenka da su ruske postrojbe izvršile invaziju na Ukrajinu, ali je potvrdio da u njegovim postrojbama ima ruskih dragovoljaca.

"Bilo je i ima dragovoljaca iz Rusije. Oni dolaze odasvud, ne samo iz Rusije: imamo Srbe koji se bore, imamo Francuze koji se bore, imao Turke, imamo čak i Talijana koji ima dozvolu za privremeni boravak u Ukrajini", rekao je Zakarčenko.

Također je rekao da se ruski vojnici koji se bore u Ukrajini nalaze na "godišnjem odmoru".

"Uz nas se bore i aktivni ruski vojnici, koji svoj odmor radije provode s nama, među braćom koja se bori za slobodu, nego na plaži", rekao je Zakarčenko u razgovoru za Vesti.ru, internetski portal ruske državne televizije.

Upitan želi li i službenu podršku ruske države, Zakarčenko je rekao: "S jedne strane, to bi za nas pojednostavilo stvari. Rat bi brzo završio. S druge strane, jasno mi je da to nije realno, da to nije moguće."

"Međunarodna zajednica jednostavno to ne bi dopustila ... da budem iskren, mi smo sami sposobni postići svoje strateške i taktičke ciljeve. Naša ofenziva to jasno pokazuje", rekao je.

Litva je u četvrtak zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog "očigledne ruske invazije" na Ukrajinu, a Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) najavila je za četvrtak izvanredni sastanak posvećen sudjelovanju ruskih vojnika u borbama u Ukrajini.

Američki veleposlanik u Kijevu je danas ponovio te optužbe, a francuski predsjednik Francois Hollande je nazočnost ruskih vojnika u Ukrajini nazvao "nedopustivim i neprihvatljivim". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook