Australski policajac s paketima koji su poslani stranim konzulatima (Foto: AFP)
Australski policajac s paketima koji su poslani stranim konzulatima (Foto: AFP)

Australska policija priopćila je u četvrtak kako je uhitila muškarca osumnjičenog da je poslao 38 sumnjivih paketa na adrese 14 veleposlanstava i konzulata diljem Australije, među kojima i na adresu hrvatskog diplomatskog predstavništva.


Osumnjičeni, kojemu je 48 godina, pakete je poslao na niz adresa, uključujući i američke te britanske misije u Melbourneu. Reuters navodi da mu prema australskim zakonima prijeti i do deset godina zatvora.

Vezani članci Avion, ilustracija (Foto: AFP) Otkazale mu kočnice: Avion pun putnika zabio se u zgradu na aerodromu Uhvaćen diler u Australiji (Screenshot: Facebook/NSW Police Force) - 1 Kakav baksuz! Švercao 270 kilograma droge u kombiju pa udario u policijski auto pred postajom

Poznato je da je hrvatski konzulat u Melbourneu jedno od diplomatskih predstavništava u Australiji koja su u srijedu primila sumnjive pakete. Pošiljku su primili redovnom poštom, a u njemu su bila još tri manja paketića.

Osoblje konzulata pozvalo je vatrogasce i saveznu policiju koja je preuzela pakete, no nije bilo potrebe da se konzulat evakuira.

Australska federalna policija u srijedu je objavila da istražuje sumnjive pakete poslane nizu veleposlanstava i konzulata u Canberri i Melbourneu, ali nije službeno objavila o kojima je riječ.

Pojedini mediji prenijeli su da neki paketi sadrže azbest, materijal koji se koristi u građevinarstvu i može izazvati zdravstvene probleme. (Hina)