Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotine izišle iz škole

Prosvjed u školi zbog transtoaleta: "Učenice su uznemirene, ne žele muškarce u svojem WC-u"

Srednjoškolci Pennsylvanije u protestu
Srednjoškolci Pennsylvanije u protestu Foto: Twitter/Screenshot
Stotine srednjoškolaca u Pennsylvaniji izišle su nakon što je školski odbor rekao da se transrodnim učenicima mora dopustiti korištenje bilo kojeg toaleta koji odaberu.

Stotine učenika u Pennsylvaniji izišle su iz škole u znak prosvjeda zbog novog pravila koje dopušta transrodnim učenicima korištenje kupaonice po vlastitom izboru. Srednjoškolci su organizirali prosvjed nakon što su dužnosnici odlučili ne usvojiti politiku koja bi prisilila učenike da koriste zahode koji odgovaraju njihovu biološkom spolu.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde U New Yorku Ruska invazija tema i na Općoj skupštini UN-a, Poljskoj prekipjelo: "Bilo bi dobro da zapamte da od nas primaju pomoć"

Optužili su pročelnike za obrazovanje da su kompromitirali njihova prava i izložili studentice opasnosti tijekom prosvjeda prošlog tjedna. Politiku je predložio lokalni otac Tim Jagger, koji je rekao da se njegova kći uznemirila nakon što je naišla na transrodnog učenika u toaletu. Međutim, ni Jagger ni njegova kći nisu mogli biti sigurni da je osoba koju je upoznala biološki muškarac, prenosi DailyMail.

Pročitajte i ovo Niski udarci u Saboru - 3 Iznimno važno Stiže konačni prijedlog Zakona o izbornim jedinicama: Gong upozorava da se radi netransparentno

Članovi odbora glasali su protiv zabrane prošlog ponedjeljka, što je izazvalo bijes među nekim roditeljima i učenicima. Srednjoškolac John Ott, koji je organizirao provjed, rekao je da su učenice bile uznemirene te da nisu htjeli muškarce u svom WC-u. Njegova majka Stephanie Ott dodala je: "Ovdje se radi o zaštiti naše djece i privatnosti i dječaka i djevojčica. To je jednostavna biologija."

U međuvremenu je studentica Victoria Rudolph također izjavila za novine: "Moraju se dogoditi neke promjene. Jednostavno je neugodno vidjeti 19-godišnjake ili 18-godišnjake u WC-u." No nadzornica dr. Barbara Russell branila je odluku da se ne usvoji zabrana kupatila pozivajući se na Politiku 103, kodeks protiv diskriminacije koji kaže da je rodni identitet zaštićena klasa. Odbor je također ranije čuo strahove sadašnjih i bivših transučenika o maltretiranju u zahodima, uključujući jednog učenika koji se previše plašio ići tijekom školskog dana.

Pročitajte i ovo Vatrogasac u izgorjeloj zgradi U sitne sate Požari u noćnim klubovima postali pravilo: Ponekad je nesretan slučaj, a ponekad...

Student je rekao: "Mrzim što se moram osjećati uplašeno na mjestu koje promiče pružanje podrške djeci." Predsjednik školskog odbora Jason Saylor rekao je: "Iako sam glasao drukčije od većine odbora, kao predsjednik odbora poštujem ishod glasanja i one koji su glasali protiv ubrzavanja politike. Također cijenim naše studentsko tijelo, one koji su došli na naš prethodni sastanak odbora kako bi glasali, i više od 300 studenata koji su iskoristili svoje pravo na Prvi amandman da izraze svoje mišljenje u korist politike tijekom prosvjeda u petak."

Pročitajte i ovo Lokacije ministara koji nisu sudjelovali na sjednici Spasili se Ključni ministri prošli lišo: "Sakrili su se kao ludu babu u ormar što se stavlja"

Borbe oko pitanja transrodnosti uznemirile su brojne školske odbore i javna tijela tijekom posljednjih nekoliko godina. Zabrinutost je uglavnom usredotočena na transrodne djevojke i žene te treba li im dopustiti pristup prostorima rezerviranim za biološke žene. Podržavatelji kažu da su transrodne žene ranjive na maltretiranje i fizičko nasilje te da im se mora dopustiti korištenje prostora gdje se osjećaju sigurno.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP) Aktualno prijepodne Je li ovo neslužbeni početak kampanje za superizbornu godinu? "Teško se oteti dojmu..."

Kritičari kažu da se u zaštiti transžena prostori samo za žene potencijalno otvaraju muškim predatorima koji tvrde da su trans. Zasebno, također se nastavljaju rasprave o tome je li pošteno dopustiti transrodnim ženama da se natječu u sportu protiv bioloških žena, zbog straha da im prolazak kroz muški pubertet daje nepremostivu fizičku prednost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene