Obavijesti Pretražite Navigacija
Iznimno važno

Stiže konačni prijedlog Zakona o izbornim jedinicama: Gong upozorava da se radi netransparentno

Niski udarci u Saboru - 3
Niski udarci u Saboru - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatski sabor u srijedu će raspraviti konačni prijedlog Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koji se mijenja temeljem odluke Ustavnoga suda, kojom aktualni zakon prestaje vrijediti 1. listopada.

Predloženim Zakonom, kao i dosad, ostaje 10 izbornih jedinica (plus dvije koje se odnose na izbor zastupnika nacionalnih manjina i državljana s prebivalištem izvan Republike Hrvatske) u kojima se bira po 14 zastupnika.

Novih 10 izbornih jedinica pritom su određene na način da je broj birača u zakonskom okviru od +/- 5 posto, odnosno niti u jednoj izbornoj jedinici odstupanja nisu veća +/- 2,20 posto. Kao polazište broja birača u svakoj izbornoj jedinici uzeti su podaci iz registra birača.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP) Aktualno prijepodne Je li ovo neslužbeni početak kampanje za superizbornu godinu? "Teško se oteti dojmu..."

Ustavni sud u veljači je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. listopada do kada bi Hrvatski sabor trebao osigurati provedbu ustavnog jamstva jednakog biračkog prava.

Sud je utvrdio da utvrđene razlike u broju birača između velikog broja izbornih jedinica, koje proizlaze iz neovisnih službenih izvora i koje su prisutne kroz dugo razdoblje, dovode u sumnju demokratski karakter cjelokupnih izbora s obzirom na očito odstupanje od supstancijalnog aspekta jamstva jednakog i općeg biračkog prava iz članka 45. Ustava.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde U New Yorku Ruska invazija tema i na Općoj skupštini UN-a, Poljskoj prekipjelo: "Bilo bi dobro da zapamte da od nas primaju pomoć"

U međuvremenu su provedena i dva popisa stanovništva, rezultati posljednjeg pokazali su da se ta odstupanja povećala do razine koja bi u pitanje mogla dovesti ustavnost idućih izbora, a iz udruge Gong ponovno su upozorili na netransparentnost izrade zakona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene