Obavijesti Video Pretražite Navigacija
skandal u velikoj britaniji

Istraga otkrila razmjere užasa: 1000 ljudi suspendirano nakon mučnih slučajeva policajca silovatelja i policajca ubojice

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Slučajevi Everard i Carrick skrenuli su pozornost javnosti na mizoginiju, rasizam i nasilno ponašanje službenika Meta. Nakon istrage suspendirano je 1000 policajaca ili im je ograničen rad i djelovanje.

Londonska Metropolitanska policija (Met) suspendirala je ili ograničila dio poslova za 1000 policajaca zbog mizoginije, rasizma ili nasilnog ponašanja. Tijekom idućih godina moglo bi doći do masovnog otpuštanja policajaca. Njih oko 275 čeka saslušanja za teško nedolično ponašanje, od kojih znatan udio uključuje navodno nasilje nad ženama i djevojčicama. Met ima oko 34.000 službenika, od kojih je 201 suspendiran, a 860 ih je na ograničenim dužnostima.

Pomoćnik povjerenika Stuart Cundy rekao je da će istraga o policajcima trajati jednu ili više godina. Prošle godine otpušteno je 100 policajaca zbog nedoličnog ponašanja, što je gotovo 66 posto više od uobičajene brojke. 

Veliku Britaniju trese skandal nakon što je otkriveno da je jedan od najgorih silovatelja u povijesti Velike Britanije zapravo policajac. Uslijedila je revizija koju je provela barunica Louise Casey, službenica u britanskoj vlada koja se bavi pitanjima socijalne skrbi. Njezin rad na problemima u londonskoj policiji trajao je od veljače prošle do ožujka ove godine.

"Postoji institucionalni rasizam, seksizam i homofobija unutar sustava. Riječ je o načinu na koji se postupa sa službenicima i osobljem, a izvan organizacije o načinu na koji se nadzire zajednica", navodi se u izvješću i dodaje da su "policijske snage iznevjerile žene i djecu".

Nakon što je Davidu Carricku, serijskom silovatelju, izrečena doživotna zatvorska kazna za desetke seksualnih prijestupa, pregledano je 1600 slučajeva u kojima su se policajci suočili s optužbama za obiteljsko ili seksualno nasilje u proteklih 10 godina, ali ništa nije poduzeto. Sada je dio istrage završen i 1000 policajaca je suspendirano ili im je ograničen rad, javlja Sky News.

Pročitajte i ovo Miro Bulj Aktualno prijepodne Bulj premijeru poklonio majicu i pitao ga: "Gdje vam je vaš veseljko?" - Plenković: ''Nadam se da ste dobro, fufljali ste više nego inače"

Bivši policajac David Carrick osuđen je na doživotnu robiju za desetke silovanja i seksualnih napada koji datiraju iz 2002. godine.

Bivši londonski policajac Wayne Couzens, koji je priznao otmicu, silovanje i ubojstvo Sare Everard, osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta.

Radi se o iznimno velikoj kazni u Velikoj Britaniji. Tijekom rasprave o kazni tužitelji su iznosili niz dokaza koji govore u prilog tome kako je policajac koristio svoju službenu iskaznicu i policijske lisice kako bi prevario Saru i natjerao je da uđe u automobil pod izgovorom da je prekršila epidemiološke mjere. Kasnije te večeri silovao ju je i zadavio. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene