Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riješili problem

Vjerovali ili ne, moguće je: U ovom gradu sva djeca s navršenih godinu dana upisana su u vrtić

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Grad Velika Gorica objavio je u srijedu da su za svu djecu s navršenih godinu dana koja ispunjavaju osnovne uvjete osigurali mjesta u dječjim vrtićima, čime je Velika Gorica jedina među velikim hrvatskim gradovima uspjela riješiti problem kapaciteta jasličkih skupina.

Ove godine upisi u dječje vrtiće provodili su se tijekom svibnja putem nacionalne aplikacije e-Upisi, a kapaciteti za nadolazeću pedagošku godinu su povećani za oko 200 novih mjesta u javnim vrtićima.

Dodatnim subvencijama osigurano je da roditelji čija djeca ne dobiju mjesto u javnom vrtiću pod jednakim uvjetima mogu pronaći mjesto u privatnim vrtićima, priopćeno je iz Velike Gorice.

Posljednjih godina Velika Gorica svjedoči ubrzanom doseljavanju novog stanovništva, uglavnom iz Zagreba, a jedan je od razloga, uz povoljnije stanovanje, i dostupnost odgojno - obrazovnih programa u predškolskoj dobi.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević SKANDAL NA SVETOM DUHU Tomašević objasnio zašto su govorili da je snimka tijela na podu bolnice sabotaža

Gradonačelnik Krešimir Ačkar, komentirajući taj trend, izjavio je da ga Velika Gorica uspješno prati izgradnjom obrazovne infrastrukture.

"Ove ćemo godine biti jedini veliki grad u kojem će svako dijete dobiti svoje mjesto u jasličkoj skupini. Već iduće godine kapaciteti će biti veći za novih 120 mjesta, dok bi do 2025. pomoću sredstava iz NPOO-a trebala biti završena izgradnja dva dodatna vrtića koja će osigurati mjesta za još 400 djece", kaže Ačkar.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ilegalni vrtić - 9 Priča Provjerenog "Šalje nam odvratne poruke, govori prostote": Ilegalni obrt za čuvanje djece i dalje radi, ravnateljica prijeti - "Oćete me vi doć zatvorit?"

Velika Gorica gotovo trećinu proračuna troši za predškolski odgoj, školstvo i sport, što rezultira mjestima u vrtićima, produženim boravcima u školama, besplatnim radnim bilježnicima i drugim potporama roditeljima, kako im obrazovanje njihove djece ne bi bio luksuz.

"Dok neki samo pričaju o tome, Velika Gorica će uskoro izaći s konkretnim planom besplatnih vrtića za svu djecu u našem gradu. Dostupno i besplatno predškolsko obrazovanje je naš strateških cilj i ostvarit ćemo ga u što skorijem roku", poručio je Ačkar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene