Prosvjed u Turskoj (Foto: AFP)
Prosvjed u Turskoj (Foto: AFP)

Nastavljaju se diplomatska prepucavanja između Turske i Zapada.


Nakon što je Beč istaknuo mogućnost zamrzavanja pregovora Turske i Europske Unije, turski je šef diplomacije Austriju nazvao prijestolnicom radikalnog rasizma, zbog čega njegov austrijski kolega poziva Ankaru na ublažavanje rječnika.

Zategnuti su i odnosi Turske i SAD-a. Amerikanci razmatraju dokumente koji su im poslani u vezi Fetulaha Gulena kojeg Ankara optužuje da stoji iza pokušaja vojnog puča u Turskoj. Međutim, ističu i kako službeni zahtjev za njegovim izručenjem nisu dobili.

U Turskoj vrlo oštro kritiziraju ponašanje zapada nakon pokušaja puča. Turci zamjeraju nedostatak podrške zapada, prije svega zapadnih političara. To bi barem donekle mogao ublažiti najavljeni posjet američkog državnog tajnika Johna Kerryja Turskoj. Kerry bi trebao stici 24. kolovoza.

Zapad s neodobravanjem prije svega gleda na čistke koje su uslijedile nakon pokušaja puča. Samo danas tu je smijenjeno više od 150 znanstvenika. Uhićeno je ukupno više od 60.000 ljudi zbog sumnje da su na neki način umiješani u pokušaj puča.

Inače, na ulicama Istanbula vidljivo je kako se pokušava osnažiti državotvorni naboj, zastave su doslovno na svakome koraku, a u Istanbulu se u nedjelju sprema i grandiozni politički skup za jačanje demokracije na kojemu bi se građanima trebali obratiti svi najvažniji turski političari pa i sam predsjednik Erdogan.

Na skupu se očekuje nekoliko milijuna ljudi. Skup naziva 'Za demokraciju i pale junake' neće biti na trgu Taksim, nego na lokaciji uz more, predviđenoj samo za to.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr