Obavijesti Video Pretražite Navigacija
drvce u vojničkom stilu

Hrvatski vojnici neće tako brzo otići s Kosova: "Naviknuti smo. Znamo da je to kruh sa sedam kora"

Aktualno Galerija Ivana Pezo Moskaljov Ivana Pezo Moskaljov Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Tušek Krešimir Tušek Foto: DNEVNIK.hr Vojnički Božić - 3 Vojnički Božić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vojnički Božić - 2 Vojnički Božić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Vojnički Božić - 1 Galerija 1/9 >>
Božić bez obitelji dočekuju hrvatski vojnici u vojnoj misiji u Kosovu. Badnjak im je došao čestitati predsjednik Republike - uz bakalar. Na Kosovu je sve pratila reporterka Ivana Pezo Moskaljov.

Božićno drvce okićeno, ali u vojničkom stilu. Stotinama kilometara od kuće u vojnu bazu na Kosovo stižu brojne čestitke. Hrvatskim vojnicima - jedna posebna.

"Stigla je od djece iz Požege. Hvala dječici na tome. Divno je biti dio ovoga i da nas se ipak netko sjetio...", rekla je satnica Željka Papić.

U vojni tabor nedaleko od Prištine predsjednik Zoran Milanović je sletio vojnim helikopterom. Do proljeća ovdje ostaje 141 hrvatski vojnik, među njima šest vojnikinja. Stigli su kao pojačanje pilotima. Nalaze se u talijanskom kampu Villagio. Pogled koji puca otkriva zgrade, prometnice, igrališta, bolnicu, trgovine, kapelicu... Kažu - veličine čak 85 nogometnih igrališta.

"Vjerujte mi, nakon dva, tri dana u bazi već se sve pohvata. Kafići, restorani, sve imamo, kao jedan mali grad", naveo je satnik Marko Adžijević, zapovjednik satnije 36. HRVCON-a.

Da sve funkcionira besprijekorno uvjerili su i vrhovnog zapovjednika. U društvu šefa vojske razgledao je naoružanje i opremu. Vozila u kojima izlaze u patrolu. Pa se i našalio.

"Jel možete izići iz kampa s tim da ne srušite pola grada", upitao ih je Milanović na što su mu odgovorili - "Možemo, možemo."

U državi su koja gotovo svakodnevno bilježi međuetničke incidente. Nema opuštanja, priča hrvatski zapovjednik. Uz sve zadaće - osiguravaju i bazu, ali i srpske sakralne objekte.

"Zahtjevna je misija, posla je puno, obaveza - odgovornost je jako velika, ali zahvaljujući obuci koju smo prošli u Hrvatskoj - ocjenjeni smo vrlo visokom ocjenom", komentirao je pukovnik Krešimir Tušek, zapovjednik 36.HRVCON-a.

Istu im daje i predsjednik, čini se, nimalo zabrinut za stanje sigurnosti.

"Koga kod pitate ovdje reći će stabilna, ali fragilna, tak vele. To znači da se može zakomplicirat, ali teško da može izbit ozbiljan rat. Kosovo je sigurno, nitko ne može prijeći granicu, a da ga se ne vrati za pet minuta. Ovo je vojska kad ih se pusti na miru i kad je politika daleko od njih oni uživaju. Ovo je posao koji je izabran. Nitko ovdje nije došao zato što je morao doći, nego zato što žele", rekao je Milanović.

Krešimir Tušek Zoran Milanović - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Danas kao velika obitelj - za blagdanskim stolom ništa nije nedostajalo. Ručali su s predsjednikom - jeo se bakalar iz Splita. I prije nego su visoki gosti otišli - telefonske linije s Hrvatskom bile su užarene.

"Mi jesmo udaljeni od obitelji i kuće, ali većini nije prva misija. Naviknuti smo, znamo da je i vojnički kruh - kruh sa sedam kora, nastojimo prilagoditi u duhu tradicije...", dodao je pukovnik Tušek.

U blagdansko vrijeme puno im je teže, ali pravi vojnici - to ne priznaju.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 1 badnjak s vojnicima Milanović na Kosovu nahvalio splitski bakalar: "Onaj iz Zagreba nije bio dovoljno kvalitetan, ovaj je senzacija"

Pročitajte i ovo Ivana Pezo Moskaljov Istražuje se slučaj EKSKLUZIVNO Dnevnik Nove TV doznaje: Novi skandal u Hrvatskoj vojsci - časnica prijavila zapovjednika za spolno uznemiravanje

Do kada ostaju vojne snage na Kosovu?

Reporterka Pezo Moskaljov objasnila je da nitko sa sigurnošću ne može reći koliko će još na Kosovu biti potrebne strane vojne snage. "Hoće li NATO smanjiti broj vojnika na Kosovu ovisi o sigurnosnoj i političkoj situaciji, stanju na sjeveru te zemlje, ali i razvoju kosovskih snaga sigurnosti. Kako sada stvari stoje - neće tako brzo otići", rekla je.

Hrvatska ima po prvi put toliko vojnika, tehnike i naoružanja - "što je svojevrsni geopolitički značaj". Mijenjaju se svakih šest mjeseci, najbrojniji su Slavonci i smješteni su na tri lokacije. "Ovdje imamo pripadnike Hrvatske vojske, pilote, medicinski tim, obavještajno osoblje, logistiku... Zaduženi su za sigurnost na zapadu Kosova", navela je.

Slovenci, pak, odlaze već na proljeće - i prije nego što našim vojnicima dođe zamjena, a sve zbog financijskih razloga.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene