U Sloveniji su počeli izbori u nedjelju ujutro na kojima će građani izabrati novi saziv parlamenta, a prvi službeni rezultati očekuju se u večernjima satima kada će se znati koja će od 25 stranaka dobiti relativnu većinu od 90 mandata, a time i priliku za sastavljanje buduće koalicijske vlade.

Galerija


Predizborne ankete najavljuju pobjedu Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i ako se to ostvari on bi treći put dobio mandat za sastavljanje vlade konzervativnog centra. Međutim, svojom je predizbornom strategijom smanjio mogućnost dobivanja koalicijskih partnera jer ga ljevica optužuje za radikalizam, autoritarnost i antimigrantsku retoriku kojom se približio mađarskom premijeru i svom prijatelju Viktoru Orbanu.

Vezani članci Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Slovenija objavila nove podatke, u Kopru prosvjedovali roditelji: "Djeci je dosta zooma i učenja na daljinu" Koronavirus, ilustracija Brojke im ne padaju, ali su počeli s popuštanjem mjera: Dopušten javni prijevoz, u nekim regijama otvoreni frizerski saloni, trgovine odjećom...

Drugo mjesto u anketama dobila je proteklog tjedna Lista Marjana Šarca (LMŠ), grupacija nejasnog programa lanjskog konkurenta Boruta Pahora na predsjedničkim izborima, koja se ističe pozivima na smjenu generacija u politici i najavama da će disciplinirati javnu upravu i uvesti red u zdravstvo i druge javne sustave.

Iako se spominjao kao mogući Janšin koalicijski partner, Šarec je zadnjih dana to kategorički odbio. On je optužio Janšu za "nesuverenost" ukoliko se potvrde sumnje da je njegovu predizbornu kampanju i financijski podržao krug Orbanovih prijatelja, ali i za indiskreciju. Janša je javno potvrdio da se s gradonačelnikom Kamnika i bivšim stand-up komičarem više puta sastajao iako je bilo dogovoreno da se o tim neformalnim razgovorima ne izvještava javnost.

Prema predviđanjima, Janšina stranka u novom bi sazivu parlamenta mogla dobiti oko četvrtine mandata, što po nekim izračunima znači da bi morao naći barem dva koalicijska partnera želi li dobiti većinu u parlamentu i formirati novu vladu.

Zato mora računati na veći uspjeh demokršćanske Nove Slovenije (NSI) nego što joj daju ankete i ulazak Slovenske pučke stranke (SLS) u parlament iako je u tjednu prije izbora bila daleko od potrebnih 4 posto glasova.

''Vjerujem da ćemo danas napraviti prvi korak prema pretvaranju Slovenije u zemlju koja će Slovenca staviti na prvo mjesto, njegovu sigurnost i dobrobit. Ne vjerujem da će rezultat biti takav da omogući dovoljno stabilnosti kako bismo to ostvarili odjednom. Ali bit će dovoljan za početak'', govori Janša.

"Prvenstveno ćemo biti zadovoljni ulaskom u parlament jer smo nova stranka. Osim toga, postoji mogućnost da ćemo sudjelovati i u formiranju Vlade'', govor Šarec.

Slovenski analitičari upozoravaju da bi se po jednom scenariju mogla ponoviti situacija kakva je bila nakon izbora 2011. godine kada vladu sa svojom Pozitivnom Slovenijom (PS) nije uspio sastaviti njezin čelnik i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković iako je dobio najviše glasova i mandat za njeno sastavljanje. To je iz drugog pokušaja uspjelo upravo Janši sa rezervne druge pozicije, no ta vlada nije dugo izdržala pa joj je nakon godinu i pol dana izglasano nepovjerenje. (Hina)