Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaplijenjeni na aerodromu

Rastu do veličine šake i žderu sve pred sobom, čak i žbuku: U putničkom koferu stigla invazivna vrsta opasna za ljude

Afrički puževi
Afrički puževi Foto: U.S. Customs and Border Protection
Šest divovskih afričkih puževa pronašli su carinici aerodroma Detroit Metropolitan u SAD-u. Puževi su bili skriveni u koferu jednog putnika. Riječ je o vrlo invanzivnoj vrsti koja naraste do veličine prosječne šake odrasle osobe.

Visokoinvanzivna i destruktivna vrsta afričkih puževa pronađena je u putničkom koferu u zračnoj luci Detroit Metropolitan. Riječ je o šest divovskih puževa koji su otkriveni 9. ožujka u avionu koji je u SAD doletio iz afričke države Gane.

Američka carina i granična zaštita u priopćenju je objavila da puževi mogu narasti do veličine "prosječne šake odrasle osobe", odnosno do dvadesetak centimetara. Ljudi širom svijeta jedu ove puževe, a pojedinci ih drže kao kućne ljubimce.

Njihov unos u SAD je ilegalan iz više razloga. Naime, ponekad na sebi mogu nositi parazit poznat pod nazivom štakorski plućni crv, od kojeg obolijevaju i ljudi.

Kao vrsta vrlo su invazivni - jedu čak 500 vrsta biljaka, ali i materijala, uključujući žbuku, navode dužnosnici.

Prijete biljkama, domovima i zdravlju ljudi

"Divovski afrički puž prijeti našim biljkama, domovima i našem zdravlju", poručuju iz granične kontrole i dodaju da je to "jedan od najštetnijih puževa na svijetu".

Pročitajte i ovo Koze zaražene Q groznicom: Ilustracija - 4 Analiza tkiva S koza na ljude: Širi se bakterija koja može dovesti do oštećenja pluća, mozga, srca i jetre

Puževi su se počeli pojavljivati u južnoj Floridi u šezdesetim godinama prošlog stoljeća i trebalo je desetljeće da ih se iskorijeni, piše The Tribune.

Nekoliko su se puta u međuvremenu pojavljivali u toj državi, a lokalne se vlasti i trenutačno bore protiv njihove populacije na Floridi, Havajima i Karibima.

Pročitajte i ovo Ilustracija KAKO SE PRENOSI U susjedstvu potvrđen prvi slučaj parazita koji sa životinja prelazi na ljude: Komplikacija je i smrt

Zaplijenjeni puževi s aerodroma Detroit Metropolitan bit će predmet daljnje analize kako bi se pronašao učinkovit način bržeg uklanjanja opasnosti koje nose.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene