Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROTIV VLADE

VELIKA FOTOGALERIJA Dramatična noć na ulicama Perua: Prosvjednici bacali staklene boce i kamenje, sukobili se s policijom

Prosvjed u Peruu
Prosvjed u Peruu Afp
Aktualno Galerija Prosvjed u Peruu - 15 Prosvjed u Peruu - 15 Foto: Afp Prosvjed u Peruu - 14 Prosvjed u Peruu - 14 Foto: Afp Prosvjed u Peruu - 13 Prosvjed u Peruu - 13 Foto: Afp Prosvjed u Peruu - 12 Prosvjed u Peruu - 12 Foto: Afp +11 Prosvjed u Peruu - 11 Galerija 1/16 >>
Više desetaka ljudi ozlijeđeno je nakon ponovnog rasplamsavanja napetosti u petak navečer u Peruu, u sukobima policije i prosvjednika u protuvladinim demonstracijama koje se šire zemljom.

U glavnom gradu Limi policajci su upotrijebili suzavac kako bi odbili prosvjednike koji su bacali staklene boce i kamenje dok ulicama gore vatre, pokazuju snimke lokalne televizije.

U južnoj regiji Puno oko 1500 prosvjednika napalo je policijsku postaju u gradu Ilaveu, a zapaljena je i policijska postaja u Zepiti, rekao je ministar unutarnjih poslova Vicente Romero u izjavi za medije.

Zdravstvene vlasti u Ilaveu izvijestile su o osmero hospitaliziranih s ozljedama, uključujući lomove ruku i nogu, kontuzije očiju i rane trbušne šupljine.

Prema izvješću peruanskog pučkog pravobranitelja, do kasnog poslijepodneva u prosvjedima širom zemlje ozlijeđeno je 58 ljudi.

Nemiri su uslijedili nakon dana previranja u četvrtak, kada je do temelja spaljena jedna od najstarijih povijesnih zgrada u Limi, dok je predsjednica Dina Boluarte obećala da će biti stroža prema "vandalima".

Pročitajte i ovo Prosvjed u Parizu protiv mirovinske reforme NE PAŠE IM MIROVINSKA REFORMA Dan nacionalnog štrajka u Francuskoj: Ne rade javne službe, otkazani letovi, problemi s javnim prijevozom...

Pročitajte i ovo Privedena Greta Thunberg, aktivistica - 3 Prosvjed zbog rudnika Greta Thunberg nakon uhićenja jasno poručila: "Zaštita klime nije zločin"

Uništenje zgrade, gotovo stoljeće stare vile u središtu Lime, dužnosnici su opisali kao gubitak kulturne baštine. Vlasti istražuju uzroke. Romero je u petak ustvrdio da je požar bio uredno planiran i dogovoren.

Tisuće prosvjednika okupile su se u Limi ovog tjedna pozivajući na promjene i bijesne su zbog rasta broja mrtvih u demonstracijama, koji je u petak službeno iznosio 45.

Prosvjedi potresaju Peru otkako je predsjednik Pedro Castillo svrgnut u prosincu nakon što je pokušao raspustiti zakonodavno tijelo kako bi spriječio glasanje o opozivu.

Nemiri su do ovog tjedna bili koncentrirani na jugu Perua.

U regiji Cusco, Glencoreov glavni rudnik bakra Antapaccay obustavio je rad u petak nakon trećeg napada prosvjednika u ovom mjesecu. Demonstranti su napali i zračne luke u Arequipi, Cuscu i južnom gradu Juliaci. Vlada je proglasila izvanredno stanje u šest regija.

No Boluarte je odbacila pozive da podnese ostavku i održi prijevremene izbore. Umjesto toga poziva na dijalog, uz prijetnju da će kazniti one koji su umiješani u nemire.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene