Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMA I OZLIJEĐENIH

FOTO Dramatični prizori iz Njemačke: Stotine aktivista prosvjeduju protiv rušenja sela, sukobili se s policijom

Prosvjed u Njemačkoj - 6
Prosvjed u Njemačkoj - 6 Afp
Aktualno Galerija Prosvjed u Njemačkoj - 1 Prosvjed u Njemačkoj - 1 Foto: Afp Prosvjed u Njemačkoj - 2 Prosvjed u Njemačkoj - 2 Foto: Afp Prosvjed u Njemačkoj - 3 Prosvjed u Njemačkoj - 3 Foto: Afp Prosvjed u Njemačkoj - 4 Prosvjed u Njemačkoj - 4 Foto: Afp +7 Prosvjed u Njemačkoj - 5 Galerija 1/12 >>
Njemačka policija nastavila je u nedjelju operaciju čišćenja rudarskog sela Lützerath, poprišta sukoba policije i aktivista.

Njemački energetski div RWE otkupio je nekretnine i iselio stanovnike iz Lützeratha, koji je zaposjela skupina aktivista i pokušava spriječiti rušenje tog sela i kopanje lignita.

Policijska akcija počela je u srijedu, a na tom području još je manji broj aktivista. Policajci su dizalicom pokušavali doći do aktivista koji su se popeli na drveće, rekao je glasnogovornik.

Policija je u nedjelju priopćila da je oko 70 policajaca ozlijeđeno u operaciji, a većina njih tijekom velikih prosvjeda i sukoba u subotu. Ima ozlijeđenih prosvjednika, ali nije poznato koliko.

Do sada je pokrenuto oko 150 kaznenih istraga protiv prosvjednika.

U subotu je više tisuća ljudi prosvjedovalo protiv deložacije i rušenja Lützeratha u susjednom selu Keyenberg, a među njima je bila švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg.

Europski energetski div RWE kani posve srušiti Luetzerath kako bi ispod njega rudario ugljen. Stanovnici su odavno otišli, no klimatski aktivisti počeli su prosvjed nakon odluke regionalnog suda u ponedjeljak kojom je potvrđena ranija odluka o pražnjenju sela čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RWE-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija OPSEŽNA REFORMA Njemačka će olakšati uvjete za stjecanje državljanstva: Uvodi se važna promjena

Pročitajte i ovo Ilustracija Politika otvorenih vrata Novi izbjeglički val: ''To povećava pritisak na susjedne zemlje, ali i na Njemačku''

RWE je u srijedu ujutro najavio početak rušenja naselja Luetzerath. Posljednji stanovnik to selo je napustio 2022. nakon što je bio primoran prodati svoju nekretninu RWE-u, piše Associated Press.

Krajem prosinca, lokalni okrug u kojem je smješten Luetzerath izdao je opću naredbu da se evakuira selo.

Riječ je o projektu što ga je 'pogurala' vlada kako bi omogućila da Njemačka lakše prebrodi europsku energetsku krizu.

Njemačka u svojoj strategiji prelaska na čistije izvore energije planira prestati koristiti ugljen do 2030., ali istovremeno preispituje svoju energetsku politiku nakon što je rat u Ukrajini ugrozio opskrbu energentima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene