Uhićenik (Foto: AFP)
Uhićenik (Foto: AFP) Foto: Afp

Dvojica Sirijaca, bivših pripadnika obavještajne službe režima Bashara al-Assada koje se sumnjiči za zločine protiv čovječnosti počinjene 2011. i 2012., uhićena su u Njemačkoj, priopćilo je u srijedu savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu.


Ta dvojica, kojima su 56 i 42 godine, uhićena su u utorak u Berlinu i u Zweibrueckenu, u saveznoj državi Porajnje - Falačka, dodaje odvjetništvo u priopćenju. Treća je osoba uhićena u Francuskoj u okviru te istrage, navodi isti izvor.

Vezani članci Zoran Marinović - 5 Poznati fotoreporter ogolio dušu: ''I ja plačem kad mi se skupi, nepodnošljivo je nekad biti u mojoj koži" Slika nije dostupna 'Damask 'istrebljuje' civile; masovne zločine počinili i džihadisti'

Sumnjiči ih se da su kao pripadnici sirijske obavještajne službe na području Damaska 2011. i 2012. počinili zločine protiv čovječnosti nad pripadnicima oporbe.

Osumnjičenik Anwar R. (56) sudjelovao je u mučenju koje su sirijske tajne službe počinile u zatvoru. Eyad A. (42) osumnjičen je za sudjelovanje u ubojstvu dviju osoba i mučenju najmanje 2000 ljudi između srpnja 2011. i siječnja 2012.

Istražitelji se oslanjaju na svjedočenje žrtava mučenja. Dvojica Sirijaca, navodi odvjetništvo, napustila su zemlju još 2012., odakle su otišli u Njemačku, gdje su zatražili azil.

Od početka sirijskog sukoba 2011., Assadov režim optužuju za kršenje ljudskih prava, mučenja, silovanja i pogubljenja bez suda. (Hina)