U kineskoj tvornici, koja proizvodi iPod i druge popularne gadgete, zbog rigoroznih uvjeta rada, samoubojstvo je počinio već deseti radnik od početka godine.


U tvornici za proizvodnju iPoda u južnom dijelu Kine ubio se i deseti radnik. Mladić je radio za Foxconn Technology Group, a ubio se samo nekoliko sati nakon što je tvornicu obišao direktor. Novo samoubojstvo stavlja dodatni pritisak na Foxconn da zaustavi bujicu samoubojstava, koja je započela ranije ove godine.

Tvornica se nalazi u gradu Shenzhen, blizu Hong Konga, a zapošljava 300 tisuća ljudi. Za vrijeme svog posjeta tvornici popularnim gadgetima, direktor Terry Gou, je rekao kako ne može spavati noću jer samo očekuje poziv o novom samoubojstvu. Posljednji radnik koji se ubio skočio je s balkona na 17 katu zgrade u kojoj je boravio. Radi se o 23-godišnjem migrantu iz udaljene sjeverozapadne provincije Gansu, javlja Xinhua News Agency.

Vezani članci Zatvara se šećerana u Osijeku - 1 Čeka li osječku tvornicu šećera nakon 114 godina rada - gorka sudbina? "S upravom nema kontakta, radnici šaptom odlaze" Depresija, ilustracija Zašto nitko nije pomogao mladoj pedagoginji? Institucije prebacuju odgovornost, liječnica pere ruke: "Pacijentica je još bila u postupku odabira liječnika"

Direktor Gou tvrdi da će tvornica učiniti sve kako bi smrti spriječila. Zaposlili su više savjetnika, a oko zgrade su postavili sigurnosne mreže. Svi zaposlenici će biti podijeljeni u grupe po 50 zaposlenika i pratiti će se znakovi emocionalnih problema. Aktivisti tvrde kako je Foxconnov najveći problem rigorozni stil upravljanja, kao i prebrza montažna traka, ali i velik broj prekovremenih sati koje radnici moraju odraditi, piše The Huffington Post.

Tvornica diljem Kine zapošljava 800 tisuća zaposlenika. Osim deset radnika koji su počinili ubojstvo u Shenzhen kompleksu, još jedan radnik se ubio u tvornici na sjeveru Kine.