Krokodilska koža, kičasti ukrasi i golema predsjednikova fotografija u odijelu za auto utrke tek su neki od predmeta iz luksuzne rezidencije svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča koje posjetitelji mogu razgledati od subote 26. travnja do 27. srpnja.


Kada je Viktor Janukovič pobjegao iz zemlje u veljači u jeku pobune protiv njegova režima, tisuće ukrajinskih prosvjednika nahrupile su u njegovu privatnu rezidenciju petnaestak kilometara od prijestolnice i ostale zaprepaštene onime što su ugledale.

Vezani članci Crne kutije - 1 Iran neće analizirati podatke iz crnih kutija srušenog aviona, šalje ih Ukrajini Slika nije dostupna Dvije godine od krvave represije na Maidanu

Danas je više stotina predmeta iz te rezidencije, od kičastog nakita do neobičnih predmeta, izloženo u državnom Muzeju umjetnosti u Kijevu.

Izložba otkriva Janukovičevu sklonost prema svakojakom kiču, od vjerskih ikona, preko šarenih azijskih vaza, nevjerojatne zbirke zlatnih satova različitih oblika i veličine do dekorativnih svijećnjaka.

Od pozlaćenog do zatvorskog WC-a: Zašto diktatori vole kič?

Tu su i zbirke brončanih figura sportaša u antičkom stilu i starih pušaka.

Kustos muzeja Aleksander Rojtburd rekao je uoči otvorenja izložbe kako se nada da će posjetitelji izvući pouku iz 'nevjerojatnog nedostatka ukusa' bivšeg ukrajinskog predsjednika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook