Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U istragu Litvinenkove smrti uključuje se i Rusija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski istražitelji u subotu su potvrdili da će ispitati svjedoke u Velikoj Britaniji o smrti bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinenka, a u središtu istrage o njegovom trovanju sad su dvije kuće u Njemačkoj i jedan londonski hotel.

Njemačka policija priopćila je da su tragovi polonija-210, radioaktivnog elementa kojim je otrovan Litvinenko, pronađeni u dvjema kućama na području Hamburga koje se povezuju s jednim kontaktom bivšeg časnika KGB-a.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi

Riječ je o Dmitriju Kovtunu, ruskom poslovnom čovjeku koji je nazočio sastanku u hotelu Milleniumu i koji je poslije završio u bolnici zbog trovanja polonijem. 

Tragovi polonija pronađeni su u hamburškom stanu
njegove bivše žene i u kući bivše punice u Haselauu, nedaleko od Hamburga.

Njemačka zrakoplovna tvrtka Germanwings istodobno je objavila kako je iz prometa na liniji Koeln-Bonn povukla zrakoplov Airbus A-319 nakon što je doznala da je tim zrakoplovom 1. studenog iz Hamburga za London letio Kovtun, koji se kasnije istoga dana sastao s Litvinenkom. 

U tijeku je ispitivanje zrakoplova kako bi se otkrilo ima li u njemu tragova polonija-210.

U hotelu Milleniumu u londonskoj četvrti Mayfairu, gdje je Litvinenko pio čaj sa skupinom sunarodnjaka iz Rusije i gdje je, po svemu sudeći, smrtno otrovan, policija navodno analizira šalicu i stroj za pranje posuđa, kako bi otkrila ima li tragova izotopa.

Predstavnici ureda tužitelja u Moskvi rekli su da će u sklopu ruske istrage u London otputovati nekoliko dužnosnika, ali nisu rekli tko će biti podvrgnut ispitivanju niti kad će se ispitivanje provesti.

Litvinenkov prijatelj Andrej Nekrasov rekao je kako u emigrantskim krugovima u Londonu vlada zabrinutost da će Kremlj istragu zloupotrijebiti kao "izgovor za progon egzilanata u Londonu".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene