Obavijesti Video Pretražite Navigacija
talibani preuzeli odgovornost

Bombaš samoubojica raznio se na ulazu u policijsku postaju: U eksploziji auto bombe u Kabulu gotovo stotinu ranjenih

Bombaš samoubojica se raznio u automobilu u Kabulu (Foto: Screenshot/Reuters) - 1
Bombaš samoubojica se raznio u automobilu u Kabulu (Foto: Screenshot/Reuters) - 1 Screenshot/Reuters
Aktualno Galerija Bombaš samoubojica se raznio u automobilu u Kabulu (Foto: Screenshot/Reuters) - 1 Bombaš samoubojica se raznio u automobilu u Kabulu (Foto: Screenshot/Reuters) - 1 Foto: Screenshot/Reuters Eksplozija u Kabulu, ilustracija (Foto: Screenshot/Reuters) - 3 Eksplozija u Kabulu, ilustracija (Foto: Screenshot/Reuters) - 3 Foto: Screenshot/Reuters Bombaš samoubojica se raznio u automobilu u Kabulu (Foto: Screenshot/Reuters) - 2 Bombaš samoubojica se raznio u automobilu u Kabulu (Foto: Screenshot/Reuters) - 2 Foto: Screenshot/Reuters +0 Bombaš samoubojica se raznio u automobilu u Kabulu (Foto: Screenshot/Reuters) - 4 Galerija 1/4 >>
Gotovo je stotinu osoba ranjeno u snažnoj eksploziji automobila bombe u zapadnoj četvrti Kabula u srijedu, za koju su odgovronost preuzeli talibani dan pošto su pozvali Afganistance na bojkot predsjedničkih izbora u rujnu uz prijetnje da će skupovi i birališta postati mete napada.

"Vozilo puno eksploziva razneseno je na ulasku u policijsku postaju u zapadnom dijelu Kabula u 9 sati ujutro", rekao je bez drugih pojedinosti glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Nasrat Rahimi, prenosi agencija France presse.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva rekao je da su ozlijeđeni prevezeni u gradske bolnice, piše agencija dpa. "Popucala su stakla dvadesetak trgovina, a neke od njih udaljene su i kilometar", rekao je Rahimi. Talibani su objavili priopćenje u kojem kažu da je "centar za novačenje" napao jedan od njihovih bombaša samoubojica. "Velik broj vojnika i policajca je ubijen ili ranjen", stoji u talibanskoj izjavi koju prenosi Reuters.

Odgovornost preuzeli talibani

U utorak su talibani priopćili svojim borcima da se protive predsjedničkim izborima krajem rujna i zaprijetili da će nasiljem remetiti izborni proces. U priopćenju koje je objavio talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid pobunjenici "pozivaju" svoje borce da se "svim svojim kapacitetima suprotstave tom kazališnom izbornom procesu". "Da naši sugrađani ne stradaju, trebaju izbjegavati okupljanja koja bi mogla postati mete", zaprijetili su talibani i pozvali birače da "bojkotiraju" izbore.

Pročitajte i ovo Tijelo poginulog vojnika dovezeno u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) poginuo u afganistanu Komemoracija za poginulog vojnika, Krstičević kroz suze: ''Danas s Josipovom obitelji tuguje i njegova druga obitelj, obitelj Hrvatske vojske''

Nasilje se nastavlja unatoč osmom krugu pregovora između talibana i Sjedinjenih Država koji se upravo vode u Dohi i obje strane izražavaju zadovoljstvo "odličnim napretkom". U utorak navečer najmanje je pet osoba ubijeno, a sedam ranjeno u atentatu na vozilo vladinih službi za borbu protiv narkotika, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Pročitajte i ovo Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) oporavljaju se Naši vojnici ozlijeđeni u Afganistanu su dobro, jedan već stigao u Hrvatsku

Snage sigurnosti "potpuno su spremne" štititi Afganinstance od prijetnji talibana i neće dopustiti nikome da remeti izborni proces, odgovorilo je afganistansko predsjedništvo na talibansku objavu. "Sudjelovanje na izborima i izravno biranje čelnika su vjerska i zakonska prava afganistanskog naroda i vlada je učinila sve da izbori budu "slobodni, pravedni i transparentni", navodi se.

UN je prije nekoliko dana objavio da je srpanj bio najsmrtonosniji mjesec s više od 1500 ubijenih ili ozlijeđenih civila u neprekidnom ratu u Afganistanu, što ga čini najkrvavijim mjesecom od svibnja 2017.

U srpnju je ubijen i hrvatski vojnik Josip Briški, prvi poginuli hrvatski vojnik u Afganistanu otkako je članica NATO-a Hrvatska 2003. ondje poslala svoje snage u sastavu NATO-ove misije Odlučna potpora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene