Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH)
Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Foto: MORH

Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. HRVCON-a u misiji Resolute Support u Afganistanu dobrog su zdravstvenog stanja i uspješno se oporavljaju.


Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. hrvatskog kontingenta NATO-ove misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu dobrog su zdravstvenog stanja i uspješno se oporavljaju od posljedica napada koji se dogodio 24. srpnja 2019. u Afganistanu, priopćio je MORH.

Vezani članci Josip Briški (Foto: MORH) Tijelo poginulog vojnika u petak u Zagrebu: ''Priredit ćemo doček sa svim vojnim počastima, kako priliči hrvatskom vojniku'' Josip Briški Foto: Dnevnik.hr) - 1 Minuta šutnje u vojarnama diljem Hrvatske i svijeta: Otvorena knjiga žalosti za Josipa Briškog

Teže ozlijeđeni pripadnik Hrvatske vojske doputovao je u Saveznu Republiku Njemačku i trenutačno se nalazi na rehabilitaciji u američkoj vojnoj bolnici "Landstuhl Regional Medical Center" u Landstuhlu, pokraj vojne baze u Rammsteinu.

Teže ozlijeđeni liječi se u najvećoj američkoj vojnoj bolnici u Europi

Ozlijeđeni hrvatski vojnik u Njemačku je prevezen iz Afganistana uz pomoć strateških partnera, Sjedinjenih Američkih Država i Savezne Republike Njemačke, a nakon liječenja u američkoj bolnici, vratit će se u Hrvatsku gdje će nastaviti rehabilitaciju uz najvišu razinu medicinske pomoći.

Bolnica "Landstuhl Regional Medical Center" u Njemačkoj, najveća je američka vojna bolnica izvan Sjedinjenih Američkih Država, u Europi koja je specijalizirana za ratnu kirurgiju.

Drugi, lakše ozlijeđeni pripadnik Hrvatske vojske stigao je u Hrvatsku i dobrog je zdravstvenog stanja.

Riječ je o pripadnicima specijalnih snaga koji su zadobili ozljede u napadu na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

U napadu stradao Josip Briški (27)

Podsjetimo, u blindirano vozilo u kojem su se nalazili hrvatski vojnici zaletio se bombaš samoubojica. Nakon napada zbrinuti su u američoj vojnoj bolnici u Bagramu, no najteže ozlijeđeni nekoliko sati nakon napada podlegao je ozljedama. Riječ je o pripadnicima specijalnih snaga. Ovo im je bila prva mirovna misija. U Afganistanu su obučavali tamošnju specijalnu policiju i nisu sudjelovali u borbenim misijama.

U napadu je stradao 27-godišnji Josip Briški. Njegovo tijelo prevezeno je u Hrvatsku i u petak 26. srpnja održana je svećena komemoracija u Ministarstvu obrane, a u subotu je bio pokop na groblju Markovo polje.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević dirljivim se govorom oprostio od poginulog skupnika. Ministar je kroz suze rekao da će se poginulom vojniku odati posebna čast preimenovanjem Središta za međunarodne vojne operacije u ''Središte za međunarodne vojne operacije Josip Briški''. ''Josipe, hvala ti za vjernost svojoj domovini Hrvatskoj i za beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. Čvrsto vjerujem da nas čuvaš i štitiš iz vječne domovine koja je na nebu. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcima svakog hrvatskog vojnika. Tvoja obitelj, tvoj sin i supruga nikada neće ostati sami. Uz njih će uvijek biti Hrvatska vojska. Neka ti je laka hrvatska zemlja'', rekao je ministar.