Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Briga zbog klime

Otočne zemlje strahuju od 'kraja svijeta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neke niske otočne zemlje strahuju od 'kraja svijeta' zbog rasta razine mora i traže od međunarodne zajednice da poduzme snažnije mjere za usporavanje globalnog zagrijavanja, rekao je jedan govornik na UN-ovim razgovorima o klimi u meksičkom gradu Cancunu.

Najviše su ugroženi Kiribati, Tuvalu, Cookovo otočje, Marshallovo otočje i Maldivi, rekao je Antonio Monteiro Lima, izaslanik Zelenortskog otočja i potpredsjednik 43-članog Saveza malih otočnih država.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Clintonova inicijativa Prikupljeno 8 milijardi dolara za goruće probleme Slika nije dostupna 'Priopćenje iz Kopenhagena' Više od 500 svjetskih tvrtki traži sporazum o klimi

'Sve se te zemlje u ovome trenutku bore za opstanak... Suočene su s krajem svijeta', rekao je on na konferenciji za novinare u ponedjeljak, prvi dan konferencije koja će trajati do 10. prosinca, a na kojoj će gotovo dvjesto zemalja pregovarati o mogućnostima usporavanja globalnog zagrijavanja.

>> Poplave i suše uzimaju sve više života, stanje će se pogoršati

Otočne države kažu da im promjene razine mora pod utjecajem meteoroloških parametara erodiraju plaže, nanose sol na poljoprivredno zemljište i kontaminiraju pitku vodu. Dugoročno, strahuju, nestat će sa zemljopisne karte zbog porasta razine mora.

AOSIS traži da se na cancunskim razgovorima do kraja 2011. donese obvezujuća povelja koja će ograničiti porast globalne temperature na maksimalno 1,5 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijskog doba. Taj bi cilj bilo znatno teže ostvariti od maksimalnog porasta od dva stupnja koliko su druge zemlje zacrtale u neobvezujućem sporazumu iz Kopenhagena, sa summita 2009. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene