Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s globalnim zatopljenjem

Poplave i suše uzimaju sve više života, stanje će se pogoršati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
200 svjetskih delegacija sastalo se u meksičkom Canunu na 16. summitu o klimatskim promjenama koje sve više uzimaju maha.

Teme razgovora bit će koraci koje bi trebalo poduzeti u usporavanju klimatskih promjena. No, uobičajeno, ne očekuje se konačan dogovor već samo 'priprema terena'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Priopćenje iz Kopenhagena' Više od 500 svjetskih tvrtki traži sporazum o klimi Slika nije dostupna Pridružimo se 'Ugasimo svjetlo, spasimo Zemlju'

Broj ljudi poginulih u poplavama i sušama udvostručio se u odnosu na prošlu godinu, prema informacijama agencija za pomoć, koje krive ekstremne vremenske uvjete izazvane globalnim zatopljenjem, prenosi Telegraph.

>> UN traži 459 milijuna dolara za poplavljeni Pakistan

>> Medvedev: Rusija je ostala bez četvrtine uroda žitarica

Vremenske katastrofe uzele su 21.000 života u prvih devet mjeseci 2010., što je prema podacima Oxfam UK-a više od udvostručenog broja iz cijele 2009. Oxfamovo izvješće ističe da se ekstremni vremenski uvjeti povećavaju s globalnim zatopljenjem.

Tim Gore iz Oxfama je rekao da su upravo poplave u Pakistanu i suše u Rusiji povezane s klimatskim promjenama.

Gubitak u vremenskim katastrofama- napredak hitniji nego ikad

'U ovoj godini je bilo velike patnje i gubitaka zbog vremenskih katastrofa. Vjerojatno je da će se stanje pogoršati s pojačanjem klimatskih promjena. Utjecaj klimatskih promjena u 2010. na ljude poslao je snažan podsjetnik zašto je napredak u Cancunu hitniji nego ikad', rekao je Gore.

Oxfam poziva na novi 'Zeleni fond's najmanje 100 milijardi dolara godišnje do 2020. kako bi se pomoglo siromašnim zemljama.

Moguć porez na zrakoplovstvo

Tajnik za energetske i klimetske promjene, Chris Huhne, rekao je da će Britanija marljivo raditi na uspostavi fonda. Dodao je da se u ovoj godini neće dogovoriti otkuda će se nabaviti novac, ali bi se umjesto toga mogli odlučiti oko mogućih opcija kao primjerice poreza na zrakoplovstvo.

U pregovorima bi se također trebalo odlučiti o načinima financiranja siromašnim zemljama kako bi se smanjlo krčenje šuma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene