Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više tisuća pristaša armenske oporbe prosvjedovalo je u Erevanu i u subotu, četvrti dan zaredom, tražeći poništenje rezultata predsjedničkih izbora.


Masa od 20.000 do 30.000 simpatizera šefa oporbe i bivšeg
predsjednika Levona Ter-Petrosjana prosvjedovala je u Erevanu svakodnevno od srijede, dan nakon službene objave pobjede premijera Serža Sarkisjana na predsjedničkim izborima.

Vezani članci Provjereno: Ratište u Nagorno Karabahu - 9 Potresna reportaža iz srca rata u Nagorno Karabahu: ''Bio sam u ratovima gdje se ratovalo puškama i topovima. Ovo nikada nisam vidio...'' Zoran Marinović Suradnik Dnevnika Nove TV iz žarišta trenutno najžešćeg svjetskog oružanog sukoba: "Grad je pod opsadom, neprestano se bombardiraju okolna naselja"

Veliki skup je predviđen ponovno u Erevanu u subotu poslijepodne.

Više stotina oporbenjaka provelo je noć na trgu Slobode, u središtu glavnog grada, gdje je podignuto više od dvadeset šatora.

Vlasti nisu zabranile ni prosvjede ni postavljanje šatora i nisu
intervenirale.

Veliki broj prosvjednika su nezaposleni i nadaju se da bi im promjena vlade donijela mogućnost zaposlenja.

Prema službenim rezultatima Serž Sarkisjan, kojeg je podržao dosadašnji predsjednik Robert Kočarijan, dobio je 52,9 posto glasova.

Ter-Petrosjan, koji je dobio 21,5 posto glasova, tražio je poništenje izbora i rekao da je nekoliko desetaka njegovih pristaša pretučeno. Ukazao je i na pretrpane glasačke urede i druge nepravilnosti, među kojima i prisilno glasanje nekih birača.

Promatrači OESS-a (Organizacije za europsku sigurnost i suradnju) izbore su ocijenili "uglavnom u skladu" s međunarodnim standardima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju