Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena druga pitanja

Tužiteljstvo BiH odbacilo navode Žurnala i ministra Mektića da je SOA prisiljavala selefije da prenose oružje i podmeću ga po džamijama

Daniel Markić, ravnatelj SOA-e (Foto: Dnevnik.hr)
Daniel Markić, ravnatelj SOA-e (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Daniel Markić, ravnatelj SOA-e (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Tužiteljstvo BiH neće voditi istragu protiv osoba spominjanih u navodnoj obavještajnoj aferi koju je dio medija u toj zemlji ali i državni ministar sigurnosti Dragan Mektić povezivao s hrvatskom Sigurnosno-obavještajnom službom (SOA) ali će nastaviti "rad na predmetu", potvrđeno je u srijedu iz sjedišta Tužiteljstva u Sarajevu.

"Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića", stoji u priopćenju dostavljenom Hini.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Bliži se kraj mandata Zoran Milanović pisao Plenkoviću: Predložio Daniela Markića za vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e Dragan Mektić (Foto: AFP) ''Pokušavaju me ušutkati'' Mektić tvrdi da SOA nezakonito djeluje na teritoriju BiH

Iz Tužiteljstva BiH su pojasnili kako je odluka donesena temeljem provedenih provjera, nakon što je internetski portal Žurnal.info objavio da Krešić, Đaković i Bandić sudjeluju u nezakonitim aktivnostima povezanim s regrutiranjem državljana BiH koji su bliski krugovima radikalnih islamista u toj zemlji.

Nakon otvaranja istrage saslušani su Đaković, Krešić, novinar Avdo Avdić koji je objavio priču te ministar Mektić kao i osoba inicijala Č.H. koju su pripadnici SOA-e navodno pokušali regrutirati.

Saslušani su i Midhat Hasanspahić čije ime do sada nije bilo poznato kao i ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić.

Iz Tužiteljstva BiH naveli su kako su u sklopu istrage zatražili i informacije od policijskih agencija u BiH odnosno od Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, OSA-e, Granične policije te Ravnateljstva za za koordinaciju policijskih tijela.

"Nitko od saslušanih svjedoka, osim Avde Avdića koji nije ispitan o aferi jer postoje zakonske zapreke za njegovo saslušanje, nije iznio bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u opisanim aktivnostima", naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Policijske agencije su također izvjestlle Tužiteljstvo BiH da ne raspolažu bilo kakvim informacijama o aktivnostima o kojima je izvjestio portal Žurnal koji je ustvrdio kako su pripadnici SOA-e regrutirali selefije iz BiH da bi oni podmetali oružje u sjedišta svojih zajednica što je onda trebalo poslužiti kao dokaz da je BiH uporište velikog broja opasnih radikalnih islamista.

Nikakve informacije o tome, tvrde iz Tužiteljstva BiH, nisu imali ni Vijeće ministara BiH niti Predsjedništvo BiH.

Ključno pitanje je sada zašto je Žurnal svjesno lagao i obmanuo javnost i zašto je napravio ogromnu štetu ugledu Hrvatske i ugrozio protuterorističke aktivnosti, ne samo Hrvatske već i Europe.

Istaknuli su ipak kako su se tijekom provedenih provjera otvorila druga pitanja, točnije - tko su osobe koje su se navodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja.

To će pitanje Tužiteljstvo BiH istražiti putem međunarodne pravne pomoći kroz suradnju s tijelima vlasti Hrvatske i Slovenije. Ravnatelj SOA-e javno je najavio da je SOA, za potrebe istrage u BiH spremna deklasificirati svoje dokumente kako bi se potvrdilo da Žurnal i Mektić ne govore istinu

Naveli su kako prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka Ministarstvo sigurnosti BiH, u trenutku kada je ministar sigurnosti Mektić javno potvrdio kako su točni navodi Žurnala, nije raspolagalo službenim informacijama o tim zbivanjima.

"Tužiteljstvo BiH će u predstojećem razdoblju nastaviti rad na predmetu", stoji u priopćenju. (D.B./Hina)

Aktualno Prijetnje smrću, iznude, ucjenjivanje: USKOK proširio istragu protiv opasnih kriminalaca sa splitskog područja Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Foto: MUP Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Foto: MUP Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Foto: MUP Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Foto: MUP +0 Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Hrvatska Prijetnje smrću, iznude, ucjenjivanje: USKOK proširio istragu protiv opasnih kriminalaca sa splitskog područja 1/5 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene