Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve je više svjetskih uglednika koji na prekid bilateralnih razgovora između Rusije i SAD-a o Siriji, gledaju kao na izrazito lošu stvar. Sve se češće u tom smislu spominje i direktan sukob dviju svjetskih supersila.


Turski zamjenik premijera, Numan Kurtulmus, upozorio je da bi takozvani ratovi među državama satelitima na Bliskom istoku, koje zapravo predstavljaju ili Rusiju, ili SAD, u konačnici zapravo mogli rezultirati otvorenim ratom između te dvije hladnoratovske velesile.

Vezani članci Stuart Bee držao se za pramac svog broda Spašen u zadnji čas: Nestali moreplovac pronađen kako se drži za vršak pramca svog tonućeg broda - "Ovo je zaista nevjerojatan ishod" Slika nije dostupna Washington sumnja da je sirijski režim imao pomoć, Moskva očekuje Tillersonova objašnjenja

"Ako se taj rat satelita nastavi, nakon ovog, da budem posve jasan, Amerika i Rusija doći će do točke rata", istaknuo je Kurtulmus, a prenosi Independent.

Pregovori i razgovori između SAD-a i Rusije obustavljeni su 19. rujna, nakon bombardiranja humanitarnog konvoja u Alepu, za koje je SAD optužio Rusiju te taj napad okarakterizirao i kao ratni zločin. Osim toga, odnos Rusije i drugih stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a isto tako je narušen zbog potpore Rusije režimu Bašara al-Asada.

Kurtulmus je Asada nazvao pijunom u širem kontekstu sukoba u Siriji te je rekao da je njegov odlazak s vlasti nužan za trajan mir u čitavoj regiji.

Sama Turska je sve više umiješana u ratne sukobe u susjednoj Siriji, nakon što je pokrenula vojnu operaciju protiv ISIS-a i kurdskih militanata s pograničnih područja još u kolovozu.