Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turski premijer tražit će odobrenje za upad u Irak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski premijer zatražit će idućega tjedna odobrenje parlamenta za vojnu akciju protiv kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka, u vrijeme dok traje nezadovoljstvo Ankare glasovanjem u američkom Kongresu kojim je osuđen turski genocid nad Armencima.

Analitičari procjenjuju da je malo vjerojatna operacija širih razmjera, no vlada premijera Tayyipa Erdogana ipak će zatražiti odobrenje za nju nakon državnog praznika koji završava u nedjelju, izjavio je dužnosnik vladajuće stranke.

Pročitajte i ovo Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti Obaranje naoružanih dronova u Iraku Krivac nije poznat VIDEO Naoružani dronovi oboreni iznad američke baze u Iraku: Riječ je o dva napada

Washington strahuje da bi takav potez mogao destabilizirati
najmirniji dio Iraka, a potencijalno i širu regiju. Erdogan je,
međutim, izložen sve jačem pritisku nakon glasovanja o vrlo
osjetljivom pitanju genocida nad Armencima 1915.

Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa odobrio je rezoluciju kojom osuđuje genocid, optužba koju Turska uporno niječe. Rezoluciju je predložio kongresnik koji dolazi iz okruga u kojem živi veliki broj Amerikanaca armenskog podrijetla.

I visoki predstavnik EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana upozorio je Tursku da ne izvodi operacije u Iraku. "Mogućnost kompliciranja sigurnosnog stanja u Iraku neće biti dobro primljena i tu smo poruku prenijeli našim turskim prijateljima", rekao je Solana.

Ankara tvrdi da je na sjeveru Iraka oko 3.000 pobunjenika iz redova Radničke stranke Kurdistana (PKK) koji s tog područja kreću u smrtonosne napade na ciljeve u Turskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene