Obavijesti Video Pretražite Navigacija
visoke cijene i za goste

Udarni je vikend, ali kakvi su doista turistički rezultati? "Nije više situacija kao što je bila lani"

Aktualno Galerija Jelena Tabak, Udruženje ugostitelja hgk Jelena Tabak, Udruženje ugostitelja hgk Foto: DNEVNIK.hr Barbara Marković, predsjednica udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković, predsjednica udruge obiteljskog smještaja Foto: DNEVNIK.hr Joze Tomaš, HGK Split Joze Tomaš, HGK Split Foto: DNEVNIK.hr Turističke brojke - 1 Turističke brojke - 1 Foto: DNEVNIK.hr +5 Turističke brojke - 2 Galerija 1/10 >>
Sa svih strana se čuje kako će ova turistička sezona biti drugačija od drugih te da gostiju nema kao prije. U Splitu je jedan od testova za to bila Ultra gdje ugostitelji ipak vide manjak. Priču donose reporteri Dnevnika Nove TV Mario Jurič i Ivan Kaštelan.

Split se i danas probudio pod opsadom putnih torbi i turista.

"Platili smo noćenje 12 eura po osobi. Rezervirali smo putem Airb'n'b-a prije četiri mjeseca. Očekivali smo ovo, cijene su u redu", kaže posjetitelj iz Nizozemske, dok oni iz Kanade cijene izjednačavaju sa svojima, izuzev smještaja koji je skuplji.

Već nakon Ultre, za vrijeme koje je u Splitu ostvareno više od 76 tisuća noćenja, krenulo je zbrajanje pluseva i minusa.

"Ugostitelji generalno nisu zadovoljni u odnosu na prošlogodišnju Ultru i kad smo vadili podatke, može se reći da smo čak 20 posto manje uprihodili financijski i u broju prodanih količina. Prošla godina je bila bolja", rekla je Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja HGK.

Cijene ne prestaju divljati, ali i sve su glasniji oni koji tvrde da se to polako odbija o glavu.

"Za vrijeme Ultre popunjenost je bila 95 posto, ostale su neke jedinice koje su imale previsoke cijene, otprilike 400 eura po noći. Međutim, u last minute i to se popunilo", rekla je predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković.

Turističke brojke - 3 Barbara Marković, predsjednica udruge obiteljskog smještaja Foto: DNEVNIK.hr

"U odnosu na prošlu godinu imamo 1000 smještajnih jedinica više na području Splita i Solina i mislim da su za vrijeme Ultre bile jako dobro popunjene", dodala je Marković.

Da danas slobodnih kreveta itekako ima, pokazuje i popunjenost na jednoj od najpopularnijih stranica za rezervacije. U periodu od subote do ponedjeljka, dvije osobe bez problema mogu naći slobodnu sobu. Ipak, 93 posto objekata nije dostupno za booking.

"Mislim da se ove godine pripremaju za recesiju, da paze kako će trošiti, kako će putovati i da nije više situacija kao što je bila lani", rekla je Tabak.

Split je posljednjih tjedana imao niz događaja - od američkog nosača do festivala. Pa prošli vikend nije bio loš.

"Uvijek uspoređujemo vikend prije u špici sezone. Prethodni vikend bio je posjet američkog nosača aviona. Bitne djelatnosti u turizmu - pružanje smještaja, ugostiteljskih usluga bilježe realni rast od 10 posto", istaknuo je Ivica Kusić iz Porezne uprave Split.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na A2 Očevid u tijeku FOTO Teška nesreća na autocesti A2 prije čvora Mokrice: Jedna osoba poginula, hitne službe na terenu

Joze Tomaš iz HGK-a Split objasnio je da je djelatnost trgovine porasla 18 posto. "Ako govorimo o djelatnosti turizma i ugostiteljstva porasla je za 17 posto. To je 3 milijuna i 675 tisuća eura više nego 2022. godine", dodao je.

Split u ovom trenutku ima nešto manje od 37 tisuća raspoloživih kreveta u svim tipovima smještaja. Prema službenim podacima turističke zajednice Splita, tijekom vikenda Ultre u Splitu je bilo popunjeno u prosjeku nešto malo iznad 25 tisuća kreveta dnevno.

Turističke brojke Jadrolinije

Uživo ispred splitske trajektne luke javio se reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič, u trenutku ukrcaja posljednjih vozila na trajekt za Brač. 

"Ovdje je poprilično živo, vidimo tablice iz gotovo svih europskih zemalja", rekao je reporter.

O rezultatu prvog poluvremena turističke sezone razgovarao je s Jelenom Ivulić iz Jadrolinije.

"Mi smo jako zadovoljni, ovaj vikend će nam proći više od 68 tisuća putnika, 15 tisuća vozila našom lukom. Danas dvije izvanredne linije prema Supetru, jučer jedna. I u popodnevnim satima putnika ima, pristižu nam i jako smo zadovoljni", istaknula je Ivulić.

Turističke brojke - 3 Jelena Ivulić i Mario Jurić (Foto: DNEVNIK.hr)

Jadrolinija još nije prošla 2019. godinu, ali u odnosu na lani zabilježen je blagi rast, ovisno o linijama - od dva do četiri posto, negdje su na razini 2022.

"Svibanj nam je bio odličan mjesec, luka nam je izgledala kao da smo u srpnju. Prva polovica lipnja je nešto slabija u odnosu na drugu polovicu. 

Danas je pravi udarni vikend, vjerujem da će vrijeme pred nama biti kako smo i navikli, tako da ne smijemo biti nezadovoljni", dodala je.

Pročitajte i ovo Ugledni arhitekt uhićen zbog ubojstava - 1 Pronađen njegov DNK "On je demon koji hoda među nama": Ugledni arhitekt optužen za tri ubojstva, policija objavila i poziv u pomoć jedne žrtve

Što se tiče usporavanja broja dolazaka, Ivulić je istaknula da se to malo moglo primijetiti u lipnju, nakon jako dobrog svibnja.

"Ono što nam je dosta značajno jest da su nam se vratile grupe autobusa sa starijim gostima iz Češke, Slovenije - što nam je u vrijeme korone dosta nedostajalo", rekla je.

Agencija za obalni linijski pomorski promet digla je cijene na određenim linijama, na što su se domaći gosti u početku i pobunili, dok stranci nisu komentirali porast cijena.

"Otočnom stanovništvu su cijene ostale nepromijenjene i to je jako važno za otočane i sam razvoj otoka - tako da jesu li cijene utjecale, možda jesu, a možda i nisu.

Što se tiče stranaca - ne vjerujem, a što se tiče domaćih putnika sigurno ima element da je, ali vjerujem da se ne moramo toga bojati od gostiju koji uvijek vjerni dolaze", zaključila je.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene