Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužiteljstvo odustalo

'Trifunović vojarnu u Varaždinu predao u krajnjoj nuždi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo smatra da je predaja vojarne u Varaždinu izvedena u krajnjoj nuždi.

Više tužiteljstvo u Beogradu u srijedu je odustalo od optužnice protiv generala Vladimira Trifunovića, osuđenog za izdaju jer je 1991. godine predao vojarnu u Varaždinu hrvatskim postrojbama, a zatim oslobođenog, ocjenivši da su postupci Trifunovića i još četvorice optuženih časnika bili izvedeni u krajnjoj nuždi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otvorila vojarnu u Varaždinu Predsjednica o smjenama u svom timu: "Moje je pravo mijenjati savjetnike" Slika nije dostupna Obilazak vojarne u Varaždinu Ministar Krstičević otkrio hoće li biti kandidat HDZ-a na predsjedničkim izborima

Glasnogovornik srbijanskog državnog odvjetništva Tomo Zorić objasnio je kako ono smatra da u radnjama okrivljenih nema elemenata kaznenog djela podrivanja vojne i obrambene moći, obzirom na to da su u konkretnoj situaciji postupali u krajnjoj nuždi. 'Primjena instituta krajnje nužde pravni je temelj za ovakvu odluku tužiteljstva i za povlačenje optužnice protiv generala Trifunovića, kao i časnika Sretena Raduškog, Berislava Popova, Vladimira Davidovića i Miloša Lukića', istaknuo je Zorić.

Osuđen je 1995. godine

Optužnicu protiv Trifunovića i ostalih podiglo je vojno tužiteljstvo 30. siječnja 1992. zbog podrivanja vojne i obrambene moći. Srbijanski vrhovni sud, koji je prestao postojati 31. prosinca 2009. te je od 1. siječnja 2010. preimenovan u Vrhovni kasacijski sud, krajem prošle godine ukinuo je presudu Trifunoviću, osuđenom za izdaju jer je 1991. godine predao vojarnu u Varaždinu hrvatskim postrojbama.

Trifunović i skupina časnika JNA osuđeni su 1995. na zatvorske kazne zbog 'podrivanja vojne i odbrambene moći zemlje', a odlukom vrhovnog suda proces je trebao biti vraćen na početak. U obrazloženju srbijanskog vrhovnog suda objašnjeno je da je predmet vraćen na ponovno odlučivanje u prvostupanjskom postupku jer se pojavila znatna sumnja glede činjenica uvrđenih ranijim presudama vojnih sudova. Trifunović je u Srbiji najprije osuđen na 11, a zatim na sedam godina zatvora jer se 1991. u Varaždinu navodno nije dovoljno borio te je imao više mrtvih vojnika u postrojbi kojom je zapovjedao. Pomilovan je 1996. godine odlukom ondašnjeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Zorana Lilića.

Za ratne zločine optužen i u Hrvatskoj

Trifunović je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine i razaranje Varaždina te osuđen na 15 godina zatvora, dok se u Sloveniji vodi istraga zbog nadležnosti koje je imao i na djelu područja te zemlje. U izjavi medijima, Trifunovićev odvjetnik Vladimir Đerić početkom siječnja 2010. ocjenio je 'apsurdnim' to da je njegov branjenik u dvije zemlje osuđen za potpuno suprotne stvari te izrazio nadu da će Trifunović u Srbiji uskoro biti rehabilitiran, a u Hrvatskoj oslobođen optužbi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene