Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 80 posto čovječanstva živi pod nebom preplavljenim umjetnom svjetlošću, a trećina stanovništva na planetu nikada ne može vidjeti Mliječni put, po najnovijem svjetskom atlasu svjetlosnog zagađenja.


Karta objavljena u petak u američkom časopisu ScienceAdvances omogućit će proučavanje umjetnog osvjetljenja kao zagađivača s potencijalnim utjecajem na zdravlje i ekologiju, objašnjava međunarodna istraživačka skupina koja ju je sastavila.

Vezani članci Plastika nasukana na plaži (Foto: AFP) Skup i poguban problem: Zagađenje mora plastikom svjetsku ekonomiju godišnje košta više od 2,5 milijardi dolara Pazinčica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Rijeka pobijeljela od građevinskog otpada, a gradonačelnik poručuje: "Ružno ju je vidjeti, ali problem je isključivo estetski"

"Taj novi atlas pruža ključnu dokumentaciju o noćnom okolišu dok se tehnologije LED lampe sve više nameće u svijetu", objašnjava šef skupine Fabio Falchi, istraživač s talijanskog Instituta za tehnologiju i znanost svjetlosnog zagađenja.

"Svjetlosne razine LED tehnologije i njezine boje mogle bi nažalost prouzročiti dvostruko pa čak i trostruko veće osvjetljavanje neba tijekom crnih noći", po njemu.

U Zapadnoj Europi već je ionako vrlo malo mjesta gdje noću nebo ostaje relativno slabo zagađeno umjetnom rasvjetom, primjerice u Škotskoj, Švedskoj, Norveškoj i nekim dijelovima Španjolske i Austrije.

Svjetlosno zagađenje privlači relativno malu pozornost i za razliku od drugih zagađivača njegova se razina gotovo uopće ne mjeri, otkrivaju znanstvenici.

Isti su istraživači, među kojima i Fabio Falchi, sastavili 2001. prvi Međunarodni atlas umjetnog osvjetljenja.

Atlas pokazuje kako više od 80 posto svijeta i 99 posto SAD-a i zapadne Europe živi pod nebom zagađenim umjetnim osvjetljenjem. (Hina)