Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obožavan u vojsci

ON JE "LUDI PAS" Beskrupulozni general koji smatra da je "zabavno pucati u ljude", prvi je Trumpov izbor za ministra obrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavno umirovljeni general američkih marinaca, James "Mad Dog" (Ludi Pas) Mattis, prvi je izbor izabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa za mjesto ministra obrane, u novoj američkoj vladi koju Trump mora posložiti do siječnja, kad preuzima ured američkog predsjednika od aktualnog američkog predsjednika Baracka Obame.

Umirovljeni general s četiri zvjezdice na ramenima, poznat je i po izjavi da je "zabavno pucati u ljude", vodi u utrci za ministra obrane u kabinetu izabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Trump se proteklog vikenda sastao s umirovljenim generalom Mattisom i još jednom izrazio svoje duboko poštovanje prema njemu. No Trump nije jedini republikanac koji se divi karijeri "Ludog Psa" Mattisa.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

"Veliki sam štovatelj generala Mattisa", rekao je sa smješkom na licu republikanski senator John McCain, koji predsjedava senatskim odborom za vojna pitanja. McCain nije izravno potvrdio da je Mattis u utrci za novog američkog ministra obrane, ali je srdačno reagirao na samu ideju.

McCain je za Daily Beast rekao da bi ta ideja bila dobra jer Mattis ima golemo iskustvo, pogotovo ono novije iz Iraka i Afganistana te razumije situaciju na terenu. McCainov odbor mora potvrditi ugrubo nešto preko 50 novih pozicija vezanih za američko ministarstvo obrane, uključujući i samo mjesto ministra obrane.

"Sitan" zakonski problem...

Mattis je u mirovini već četiri godine, a zakon nalaže da mora biti najmanje sedam da bi obnašao funkciju u kabinetu. Kongres će, ako se ideja s Mattisom na čelu obrane želi provesti, morati smisliti kreativan način kako mu to i dozvoliti - zakonski.

"Za to bi bio potreban dokument odricanja, no to se događalo već i prije. Bez obzira na ozbiljnost situacije, mislim da je on najkvalificiranija osoba za taj posao", smatra McCain. Nije pojasnio, odnosno precizirao na što je mislio pod "ozbiljnom situacijom" - na osobni stav prema Trumpu i njegovoj budućoj administraciji ili borbi protiv Islamske države.

No, i drugi republikanski predstavnici ne dvoje da bi Mattis bio izvanredan ministar obrane. "Poznaje ljude, poznaje vojsku, žilav poput čavla... on je u suštini ono što ovoj zemlji treba u ovo doba previranja", ističe Adam Kinzinger, republikanski zastupnik iz Illinoisa.

Mattis nije zasad komentirao razvoj događaja.

Njegov posljednji angažman u vojsci bio je upravljanje glavnim zapovjedništvom u periodu između 2010. i 2013. godine te upravljanje konfliktima na Bliskom istoku, Sjeveru Afrike i Središnjoj Aziji. Bio je i oštar kritičar administracije Baracka Obame te je smatrao da su premekani u odnosu prema teroristima te preželjni povlačenja vojske iz Iraka i Afganistana.

Zanimljivo je da su ga republikanci htjeli unovačiti u svoju kampanju protiv Trumpa kao predsjednika SAD-a.

Novi Patton

Mattis je omiljen među marincima, jer je uvijek bio izravan te je koristio papren jezik. Mattis je odbio republikance koji su bili protiv Trumpa.

Mattisa prati reputacija uvelike slična onoj čuvenog američkog generala Georgea Smitha Pattona, a ranije spomenutu kontroverznu izjavu, Mattis je izrekao na jednoj konferenciji iz 2005. godine. "Odete u Afganistan, imate tipove koji šamaraju žene po pet godina jer nisu obukle veo. Jasno vam je da ti tipovi ionako više nemaju muškosti pa je vraški zabavno pucati u njih."

Za Mattisa nema dvojbe, Amerika je broj jedan i to mora ostati na međunarodnoj sceni, bez mrvice kompromisa. "Međunarodni poredak... nije samoodrživ. On zahtijeva da ga održava Amerika, koja vodi mudro, s neopravdavajućim stavom... u obrani naših vrijednosti", jedan je od ranijih govora generala Mattisa.

Među američkim marincima, njegove mudrosti nazivaju "matizmima" i česta su "valuta" na vojnim forumima kojom se marinci koriste kao životnim mudrostima po kojima žive, zabavljaju se i uz koje se bore. "Budi pristojan, budi profesionalan, ali imaj plan za ubijanje svakog koga upoznaš", jedan je od najpoznatijih matizama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene