Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postavio ga Mursi

Tko je general al-Sisi, čovjek koji je izveo vojsku na ulice Kaira?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Abdela Fattaha al-Sisija na čelo egipatske vojske prije godinu dana postavio predsjednik države Mohamed Mursi. Stjecajem okolnosti, upravo bi al-Sisi mogao biti predvodnik snaga koje ruše Mursija.

Kada je egipatski predsjednik Mohamed Mursi prije godinu dana smijenio stare generale i na čelo vojske imenovao mladog, umjerenog i duboko religioznog generala, bio je to znak da je vojska podređena prvom egipatskom predsjedniku izabranom na slobodnim izborima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neredi u Egiptu Kairo: Mursijevi pristalice zasuti kamenjem i suzavcem Slika nije dostupna Napeto u Egiptu Policija bacila suzavac na okupljene Mursijeve pristaše

Godina dana brzo je prošla, a čini se da je upravo taj general, Abdel Fattah al-Sisi sada onaj koji će svrgnuti aktualnog predsjednika.

U vrijeme imenovanja u kolovozu prošle godine, činilo se da izbor Sisija (58) odgovara i Mursiju i mlađoj generaciji vojnih zapovjednika koji su očekivali napredovanje nakon što su godinama bili u sjeni starih generala, poput 78-godišnjeg feldmaršala Husseina Tantawija, Mubarakova ministra obrane dugih 20 godina.

>> UŽIVO Vojska na ulicama Kaira: 'U tijeku je državni udar!'

Vojska je "proizvela" autokrate koji su vladali Egiptom posljednjih 60 godina, a sama je vladala 16 mjeseci nakon revolucije kojom je svrgnut posljednji general-predsjednik, Hosni Mubarak.

Egipćani su željeli da se vojska vrati u vojarne, a karizmatični Sisi govorio je kao čovjek koji će je ondje i zadržati. U idućih godinu dana, Sisi je upozoravao na nemire i političke podjele, ali je uporno tvrdio da se vojska neće mješati u politiku. "Vojska je odana narodu i državi", rekao je Sisi u studenome prošle godine kada su se Mursijevi protivnici i pristaše sukobili zbog novoga ustava.

Sisi je u ponedjeljak konačno izabrao stranu, objavivši dramatičan ultimatum Mursiju, čovjeku koji ga je postavio, da u roku od 48 sati ima postići dogovor o podjeli vlasti s političkim suparnicima.

Karijerni časnik, godinu dana proveo na američkom vojnom koledžu

Karijerni časnik, Sisi je postao zapovjednik glavnog stožera egipatske vojske pošto je obavljao niz visokih dužnosti u zapovjedništvu, obavještajnim službama i vojnoj diplomatskoj službi. Među ostalim, bio je vojni ataše u Rijadu te zapovjednik postrojbi na Sinajskom poluotoku koji graniči s Izraelom i u Sjevernoj vojnoj oblasti koja uključuje Aleksandriju, drugi po veličini egipatski grad.

Poznat kao uvjereni sekularist, Sisi je predani musliman čija žena nosi nidžab, pokrivalo muslimanki preko cijeloga tijela. Nakon godine provedene na američkom vojnom koledžu u Pennsylvaniji od 2005. do 2006., bio je prihvatljiv i SAD-u koji egipatsku vojsku godišnje financira s 1,3 milijarde dolara.

Izazivao sumnje kod liberala, ali zadobio široku podršku javnosti

Neki liberali bili su isprva sumnjičavi prema Sisiju nakon što je branio naknadno zabranjenu praksu "provjere nevinosti" prosvjednica koje su se žalile na zlostavljanje.

Ipak, vojska pod Sisijem imala je široku potporu javnosti kao jedina institucija koja je imala tu prednost, a on ju je posljednjih dana pažljivo održavao tako što je poslao vojne zrakoplove koji su izbacili tisuće egipatskih zastava na prosvjednike na trgu Tahrir u Kairu.

Nije jedan od jastrebova

Stručnjaci procjenjuju da se vojska ne želi vratiti na vlast i da osobito Sisi nije jedan od "jastrebova" u vojnom vrhu koji priželjkuju tu ulogu vojske.

Egipatski vojni izvori navode kako je prekretnica bio Mursijev poziv prošloga mjeseca na stranu vojnu intervenciju u Siriji. Mursijevo Muslimansko bratstvo otišlo je korak dalje pozivajući na sveti rat, što je uzbunilo vojsku koja je desetljećima lovila radikalne militante.

Ne odustaje od ideje islama kao važnog političkog elementa, ali...

"To ne znači da Sisi odustaje od ideje o islamu kao vrlo važnom elementu politike egipatske nacionalne sigurnosti, ali to nije način", kaže Robert Springborg, stručnjak za egipatsku vojsku u mornaričkoj školi u Montereyu u Kalifornija.

"To znači da na svijet gleda kroz islamistički okvir i ne želi da se cijeli projekt islamizma uništi. I upravo to sada dolazi do izražaja, Sisi vjerojatno u određenoj mjeri osjeća da su Bratstvo i Mursi iznevjerili njegova očekivanja", ocijenio je Springborg. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene