Tisuće ljudi pristižu od ranih jutarnjih sati u Srebrenicu kako bi tamo sudjelovali u središnjoj komemoraciji posvećenoj 19. obljetnici genocida nad Bošnjacima što su ga na tom području u srpnju 1995. godine počinile vojne i policijske snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.


Kolone autobusa i osobnih automobila kao i svake godine preplavile su ceste koje vode ka Srebrenici iz pravca Sarajeva i Tuzle, a član organizacijskog odbora Mirsad Bajrović kazao je kako je do 9 sati u Potočare, gdje se nalazi memorijalni centar, stiglo oko 15 tisuća ljudi.

Vezani članci Slika nije dostupna Masovni ukop 409 novoidentificiranih žrtava: Pokopana i najmlađa žrtva genocida, novorođenče Fatima Slika nije dostupna Za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici dobili ukupno 112 godina robije

U Federaciji BiH i distriktu Brčko 11. srpnja proglašen je danom žalosti no ne i u Republici Srpskoj, na čijem se teritoriju Srebrenica i nalazi.

Nakon komemoracije na groblju koje se nalazi u Potočarima bit će pokopani posmrtni ostaci 175 žrtava genocida čija su tijela u proteklim godinama pronađena u nekoj od masovnih grobica.

Obrana Ratka Mladića izvela prvog svjedoka: 'Armija BiH je inscenirala napade kako bi okrivila srpsku stranu'

Najmlađa od tih žrtava u vrijeme kad je ubijena imala je tek 14 godina, a najstarija žrtva bio je jedan 79-godišnjak.

Središnju molitvu u Potočarima predvodit će poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, a ove godine, za razliku od prethodnih, političari neće govoriti na komemoraciji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook