Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki magazin Time proglasio je novoizabranog predsjednika SAD Baracka Obamu za Osobu godine 2008., zbog 'povjerenja da zacrta ambicioznu budućnost u u tmurnom trenutku', objavio je list u online izdanju.


Time ističe kako je Obama pokazao kompetentnost koja kod Amerikanaca budi nadu da bi mogao zemlju povući naprijed. Posljednji dobitnici prestižnog Time-ovog priznanja su ruski premijer Vladimir Putin, američki vojnik i online publika.

'On je potpuno dominirao javnom sferom...udario je na američku scenu kao grom, podigao američku politiku, uzdrmao desetljeća konvencionalne mudrosti i nadišao stoljeća društvenog reda biranja', navodi u obrazloženju odluke Time, na čijoj se naslovnici ove godine Obama pojavio 15 puta, a njegova supruga Michelle također nekoliko puta.

Time bira 'Čovjeka godine' već 81 godinu, od 1927., a od 1999. titula je preimenovana u 'Osobu godine'.

Međunarodni urednik Timea Michael Elliot izjavio je za CNN kako pri odlučivanju i nisu imali velikog izbora. 'Morali bi imati neke prilično uvjerljive razloge da ne izaberemo Baracka Obamu', kazao je.

Vezani članci Slika nije dostupna The Time: Putin osoba godine Slika nije dostupna Vi ste 'Osoba godine'

'On je izvanredna priča koja je okupirala maštu ljudi od Džakarte do Dublina, do Iowe i do New Hampshirea. Postoji stupanj uzbuđenja koji okružuje Obamu koji smo pokušali uhvatiti svojim izborom', rekao je Elliot.

Konkurenti Obami, ove su godine bili američki ministar financija Henry Paulson, francuski predsjednik i trenutačno predsjedavajući EU-a Nicholas Sarkozy, republikanska potpredsjednička kandidatkinja, guvernerka Aljaske Sarah Palin i kreativni direktor svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu Zhang Yimou, uz još 17 osoba u širem izboru, objavio je Time.