Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Drevno selo, za koje se vjeruje da je jedno od najstarijih ljudskih naselja, pronađeno u Sjevernoj Americi, otkriveno je tijekom iskopavanja na udaljenom otoku u Britanskoj Kolumbiji.


Selo, za koje se procjenjuje da je staro 14 tisuća godina, pronađeno je na stjenovitom ražnju otoka Triquet, oko 500 kilometara sjeverozapadno od Victorie u Kanadi.

Vezani članci U Pompejima pronađena kočija s erotskim motivima - 3 Veliko otkriće arheologa: U Pompejima pronađena gotovo neoštećena kočija sa zanimljivim motivima Koronavirus u Melbourneu Još donedavno bili su najveće žarište, danas s pravom mogu slaviti: Već 28 dana nemaju nijednog novozaraženog

Procjenjuje se da je selo starije od egipatskih piramida.

Znanstvenici su rekli da su iskopani artefakti, poput oruđa za loženje vatre, udica za pecanje i koplja iz vremena ledenog doba, prikazi početka civilizacije u Sjevernoj Americi.

Alisha Gauvreau, studentica doktorskog studija antropologije na Sveučilištu u Victoriji i istraživačica na Institutu Hakai, je oslonac istraživačkog tima koji sudjeluje u iskopavanju.

Kanadskoj televizijskoj postaji je rekla: "Sjećam se kada smo otkrili iz kojeg su vremena artefakti i pomislili 'Isuse Kriste, ovo je staro.' Posljedica ovog iskopavanja je promjena teorija o prvotnom naseljavanju Sjeverne Amerike."

Stručnjaci vjeruju da se velika migracija ljudi možda dogodila na obalama Britanske Kolumbije, prenio je Independent.

Otkriće se podudara s oralnom poviješću Heiltsuk Nacije, prve nacionalne vlade Britanske Kolumbije.

Putem oralne tradicije Heiltsuk Nacije, priče o drevnim obalnim selima prenose se s jedne generacije na drugu.

William Housty iz Heiltsuk Nacije je rekao: "Pomisao kako su te priče uopće preživjele, da bi sada bile potvrđene ovim arheološkim pronalascima, je jednostavno nevjerojatna."

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju