Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluziva The Washington Posta

Zna se tko je pukovnik koji je odgovoran za napad na Sjeverni tok: Tajna operacija organizirana iza leđa predsjednika

Curenje plina u Sjevernom toku
Curenje plina u Sjevernom toku Foto: AFP PHOTO / DANISH DEFENCE
Prema pisanju The Washington Posta, Ukrajina je organizirala tajnu akciju kako bi uništila Sjeverni tok 1 i 2, iza leđa predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajina stoji iza prošlogodišnjeg bombardiranja plinovoda Sjeverni tok. Odlikovani ukrajinski pukovnik Roman Červinski navodno stoji iza cijele operacije.

Kako u svojoj ekskluzivi navodi The Washington Post, bivši specijalac bio je koordinator operacije u kojoj je sudjelovalo još šestero ljudi.

Na čelu s Červinskim krajem rujna su pod lažnim identitetima unajmili jedrilicu i ronilačku opremu te su postavili eksplozive na cjevovode Sjeverni tok 1 i 2.

Tri eksplozije dogodile su se 26. rujna 2022. godine i time uzrokovale curenja na cjevovodima Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru. Europa je time svedena na samo jedan operativni plinovod ruskog plina.

Pročitajte i ovo Očevid na mjestu nesreće ministra Marija Banožića - 6 Navodno 0,21 promil Preliminarna analiza: Banožić je imao alkohola u krvi? Uzorci za službenu analizu uzeti čak sedam sati nakon nesreće. Noć prije bio je dugo na druženju

Červinski je primao zapovjedi viših ukrajinskih dužnosnika, a za cijelu operaciju znao je i najviši ukrajinski vojni časnik - general Valerij Zalužni.

Informacije o operaciji visoki dužnosnici pod uvjetom anonimnosti podijelili su s novinarima The Washington Posta.

Sjeverni tok je u većinskom vlasništvu Gazproma, ruskog državnog plinskog konglomerata, a Ukrajini je smetalo da će upravo taj plinovod Moskvi omogućiti da zaobiđe ukrajinske cijevi i na taj način uvelike smanji prihod koji je Kijev trebao dobiti od tranzita.

"Riječ je o neosnovanim optužbama koje širi propaganda Kremlja", tvrdi Červinski preko svojeg odvjetnika.

Červinski se trenutno nalazi u zatvoru u Kijevu zbog optužbe da je zloupotrijebio ovlasti te da je bez dopuštenja odao koordinate ukrajinske zračne luke. Zbog toga ga smatraju izravno odgovornim za raketiranje u kojem je ubijen jedan vojnik te ih je 17 teško ranjeno.

Červinski je od početka ruske invazije služio u sklopu ukrajinskih specijalaca u okupiranom području pod zapovjedništvom generala Viktora Hanuščaka, cijenjenog časnika koji je izravno komunicirao sa Zalužnim.

Pročitajte i ovo Teška prometna nesreća Jedna osoba poginula FOTO Objavljeni detalji strašne nesreće u Karlovcu: "Policajac je naletio na pješaka i napravio salto. Vidjela sam motor u zraku"

Na taj je način izgradio povjerenje te se tako nametnuo kao odličan kandidat za provedbu tajne operacije čija je glavna zadaća bila prikriti odgovornost Ukrajine.

S druge strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski navodno nije ništa znao te je nekoliko puta javno poručio da Ukrajina nema veze s eksplozijom Sjevernog toka.

"Nikada ne bih autorizirao takav napad", bile su riječi Zelenskog.

The Washington Post tvrdi da je operacija bila osmišljena iza njegovih leđa.

"Svi oni koji su bili uključeni u planiranje i izvršenje napada odgovarali su izravno Zalužnom uz prethodnu napomenu da Zelenski ne smije saznati za sabotažu", piše u obavještajnom izvješću američke CIA-e, koje je navodno na platformi Discord podijelio slučajni zviždač Jack Teixeira.

Izvori tvrde da postoji još nekoliko akcija koje je organiziralo ukrajinsko ratno zapovjedništvo bez predsjednikova odobrenja.

"Ovdje nije riječ samo o 'kritici' u administraciji Zelenskog, nego o cijeloj grupi ljudi", izjavio je Červinski, direktno prozivajući predsjednikova savjetnika Jermaka.

Nizozemci ih otkrili tri mjeseca prije

Nizozemska vojna obavještajna služba uspjela je presresti informaciju da Ukrajinci planiraju napasti Sjeveri tok. Čim su saznali, odmah su kontaktirali NATO, na što je SAD jasno naglasio Kijevu da se protive takvim postupanjima.

No tri mjeseca kasnije dogodio se napad, a što je još bizarnije jest da su imena aktera, broj sudionika, plan napada i lažni identiteti ostali isti kao kad ih je presrela nizozemska obavještajna služba.

Pročitajte i ovo Ilustracija pobjegao s mjesta nesreće Užas u SAD-u! Sin više puta pregazio oca na parkiralištu, preminuo je u bolnici

"Nedugo nakon eksplozija u Baltičkom moru nazvao me general Mark Milley i direktno pitao imam li išta s tim. Rekao sam mu da nemam", rekao je Zalužni u intervjuu u lipnju ove.

Osim toga, nizozemska obavještajna služba uspjela je presresti još jedan plan Ukrajinaca. Planirali su napasti Turski tok, koji se nalazi u Crnome moru, no ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su njegove službe spriječile napad.

Neki Ukrajinci vjeruju da je za sabotažu Sjevernog toka odgovoran Červinski, no njegove postupke pokušavaju opravdati time da je djelovao u interesu domovine. Tvrde da je sabotažom spriječio Rusiju da se obogati i da plinovod koristi za širenje političkog utjecaja u Europi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene