Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Drsko kršenje međunarodnog prava"

Teške optužbe Amnesty Internationala: Latvija zlostavlja migrante - drže ih zatočene, muče i premlaćuju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Amnesty International optužuje Latviju za zlostavljanje migranata na granici s Bjelorusijom. U svojem izvješću navode da Latvija nasilno gura migrante natrag u Bjelorusiju, a neki su mučeni i zatočeni.

U novom izvješću skupine za ljudska prava Amnesty International navodi se da su granične vlasti tukle i ponižavale ljude koji su pokušavali prijeći iz Bjelorusije u Latviju. Vlada je zanijekala uporabu nepotrebne sile, a mjere su opravdali "ilegalnim prelascima".

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Ilustracija Pritvoren uz kaznenu prijavu Stisnuli se! 21-godišnji Srbin u prtljažnik auta nagurao migrante, policija obavila detalje

Prošle godine u državi je proglašeno izvanredno stanje čime je onemogućeno traženje azila u četiri granična područja. Latvija navodi kako su odbijanja migranata dozvoljena, iako su u suprotnosti sa zakonima Europske unije, navodi se u izvješću.

Izvanredno stanje je još uvijek na snazi. Uvedeno je nakon porasta broja ljudi koji su pokušali prijeći granicu iz pravca Bjelorusije, piše BBC.

Izvješće Amnesty Internationala detaljno opisuje navodne zlouporabe ovlasti, proizvoljno pritvaranje, zlostavljanje ljudi, nesigurne i nehigijenske uvjete u kojima ih se drži pa čak i mučenje.

Spavali u šumi na snijegu

Citiraju Iračanima Zakija koji je kazao da su ga vratili na granicu više od 150 puta u tri mjeseca, ponekad i po osam puta na dan. Njegov sunarodnjak Adil ispričao je da je cijela grupa migranata spavala u šumi na snijegu.

"Palili smo vatru da se ugrijemo. Bilo je vukova i medvjeda, ali zato što smo imali vatru, a oni su se bojali prići", citiraju Adila u izvješću. "Tako smo preživjeli, ali nam latvijske vlasti nisu dale odjeću za hladno vrijeme", dodao je.

Amnesty piše da su migranti, uključujući djecu, samovoljno držani na nepoznatim mjestima u latvijskoj šumi, a zatim vraćeni u Bjelorusiju. Mnogi su se suočili s batinama i udarima elektrošokera čak i po genitalijama. Neki su vraćeni u domovinu.

"Latvijske vlasti ostavile su muškarce, žene i djecu da se sami brinu na niskim temperaturama, često zatočeni u šumama ili držani u šatorima", rekla je Eve Geddie, direktorica Ureda europskih institucija Amnestyja.

"Nasilno ih vraćali u Bjelorusiju"

"Nasilno su ih vratili natrag u Bjelorusiju gdje nemaju šanse tražiti zaštitu. Sve to nema nikakve veze sa zaštitom granica i drsko su kršenje međunarodnog prava i zakona EU-a", dodala je.

Latvijski ministar unutarnjih poslova Kristaps Eklons branio je vladine mjere koje se tiču granica u pisanom odgovoru uključenom u izvješće.

"Uredba o izvanrednom stanju usvojena je kako bi se osigurala unutarnja sigurnost države", napisao je.

Dodao je da vlasti nisu pronašle dokaze o uporabi "fizičke sile ili posebnih sredstva" protiv onih koji su prelazili granicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene