Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čitav svijet protiv ISIS-a

PUTIN, OBAMA I CAMERON ZA ISTIM STOLOM Teroristički napad u Parizu promijenio je sve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teroristički napad u Parizu mijenja odnose u svijetu, doslovce preko noći. Rusija zemljama Zapada postaje poželjan partner u borbi protiv Islamske države i terorizma, a donedavni zamrznuti odnosi između Rusije i Velike Britanije te SAD-a, ubrzano se otapaju.

Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron koordiniranim su diplomatskim razgovorima pokušali ruskog predsjednika Vladimira Putina pridobiti kako bi pružio potporu njihovim nastojanjima u rušenju takozvane Islamske države.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi

Obama se se još u subotu sastao s Putinom i razgovarao o situaciji u Siriji punih pola sata uživo, što je znatna promjena tona u odnosima dviju velesila, u jeku terorističkog napada u Parizu.

Putin pozvao London na zajedničku borbu protiv terorizma

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u ponedjeljak britanskg premijera Davida Camerona da zajednički krenu u borbu protiv terorizma te da se ojačaju veze Moskve i Londona.

"Posljednji tragični događaji, posebno u Francuskoj, svjedoče da smo svi obvezni ujediniti se protiv zla, protiv terorizma", rekao je Putin na marginama summita G20 u Antaliji u Turskoj.

On je kazao da odnosi Rusije i Velike Britanije "ne prolaze kroz najbolje razdoblje u ovom trenutku", ali da su dvije zemlje u prošlosti uspijevale surađivati na raznim poljima.

Osnovni razlog spora Moskve i Londona su prijedlozi za rješavanje sirijske krize. Rusija podržava sirijske vlasti na čelu s Bašarom al Asadom, a Velika Britanija se zalaže za njegovo svrgavanje s vlasti.

Britanski je dužnosnik kazao da su Putin i Cameron tijekom jednosatnog sastanka imali "konstruktivne razgovore".

Zajednički cilj

U ponedjeljak se britanski premijer David Cameron sastao s Putinom po prvi put nakon godinu dana i nakon značajnog nazadovanja u odnosima te dvije države zbog stanja u Ukrajini.

Tema razgovora s Putinom bila je pokušaj da ga se odgovori od napadanja umjerene opozicije u Siriji koja se bori protiv bašara al Asada te da se i ruski napori usmjere isključivo protiv Islamske države.

UŽIVO - IZVANREDNO STANJE, VELIKI ZAOKRET U ISTRAZI U Francuskoj u tijeku pretresi, uhićeno pet osoba

"Postoje različitosti između nas i Rusa, i to ne samo zbog toga što su učiniti toliko puno da unazade opoziciju Asadu koja nije ISIS, odnosno ljude koji bi mogli biti budućnost Sirije. Razgovor koji želim s Putinom jest taj da mu kažem gledaj, postoji jedna stvar oko koje se slažemo i zbog koje bi bili sigurniji u Rusiji i Britaniji, a to je samo ako uništimo ISIS", rekao je usussret sastanku Cameron.

SAD i Velika Britanija se nadaju da će Putin biti otvoreniji za razgovore o koordiniranijem pristupu prema Islamskoj državi i zbog nedavne tragedije s putničkim zrakoplovom ruske aviokompanije, koji se, kako se vjeruje srušen bombom postavljenom u samom avionu, pored Šarm al Šeika u Egiptu.

Borba čitave generacije

Cameron, koji je trenutno u Antaliji (Turska) na međunarodnom summitu G20, poručio je da su britanske službe samo ove godine spriječile sedam potencijalnih terorističkih napada u toj zemlji. Istaknuo je da i jednom kad se politička situacija dovede u stanje reda u Sirji, ekstremistička prijetnja će i dalje ostati.

Borbu protiv terorizma i ekstremizma je nazvao borbom čitave generacije, prenosi Telegraph.

Britanija povećava izdvajanja za sigurnosne agencije i sigurnost u zračnom prometu

Velika Britanija povećat će broj zaposlenih u obavještajnim agencijama za 15 posto i više nego udvostručiti izdvajanja za sigurnost u zračnom prometu zbog povećane prijetnje islamističkih militanata, rekao je u ponedjeljak britanski premijer David Cameron.

Vlada je odlučila povećati izdvajanja za te namjene zbog jačanja prijetnji protiv Velike Britanije i nedavnih terorističkih napada, uključujući u Parizu i Tunisu.

"Odlučan sam staviti prioritet na sredstva koja su nam potrebna za borbu protiv terorističke prijetnje jer je zaštita britanskog naroda moja prva dužnost", rekao je. "Ovo je generacijska borba koja zahtijeva više ljudi u borbi protiv onih koji bi uništili nas i naše vrijednosti."

Vlada je najavila da će zaposliti dodatnih 1.900 djelatnika u tajnim službama MI5 i MI6 te GCHQ. Planira i "radikalni zaokret" u sigurnosti zračnog prometa nakon rušenja ruskog putničkog zrakoplova u Egiptu prošli mjesec. O tome će biti riječ i na summitu G20 u Turskoj.

Cameron je naložio hitno preispitivanje sigurnosnih mjera u više zračnih luka širom svijeta, posebice na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi. Planira također više nego udvostručiti vladina izdvajanja za sigurnost u zračnom prometu, koja trenutačno iznose oko 9 milijuna funti na godinu, kroz idućih pet godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene