Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako treba i jednostrano

Baskijski bivši predsjednik: Baskija će 2030. biti neovisna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baskija, pokrajina na sjeveru Španjolske, steći će nezavisnost 2030.godine, a ako se Baskima i Kataloncima ne dopusti pravo da sami odluče o svojoj sudbini, uslijedit će jednostrano proglašenje neovisnosti, izjavio je bivši predsjednik Baskije Juan José Ibarretxe (57).

"Sukobi među nacionalnim identitetima trebaju se riješiti priznavanjem prava na izbor“, rekao je, ukazavši na primjer Škotske, gdje su u rujnu građani glasovali o ostanku u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pročitajte i ovo Madrid Kriza stanovanja Izdali su više od 5000 zlatnih viza, a sad će ih ukinuti: ''Gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj'' Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine

"Ako se ne otvori taj put, moguće je donijeti jednostrane deklaracije. To ćemo vidjeti u Baskiji i Kataloniji ako im se ne dopusti referendum“, izjavio je Ibarretxe u Vitoriji, glavnom gradu Baskije, u kojoj živi 2,1 milijuna stanovnika.

Ibarretxe je kao član regionalne konzervativne stranke PNV predsjedao tom autonomnom regijom od 1999. do 2009.

Teroristička ćelija u Španjolskoj planirala javnu dekapitaciju

Baskijski parlament prije deset je godina prihvatio njegovu ideju, poznatu kao „Plan Ibarretxe“, prema kojoj bi Baskija uspostavila slobodni savez sa Španjolskom, s pravom na samoodređenje, po uzoru na status Portorika u odnosu na Sjedinjene Američke Države i Quebec u Kanadi.

Španjolski parlament, u kojemu su tada većinu imali socijalisti iz PSOE-a, odbio je plan. Prema španjolskom ustavu iz 1978., kad je uvedena demokracija u zemlju, referendumi se mogu organizirati samo na razini čitave Španjolske.

U rujnu je regionalna vlada Katalonije namjeravala na tlu te regije organizirati referendum o njezinoj neovisnosti. No, budući da je bio protivan španjolskom ustavu, na kraju je organizirala zakonski neoobvezujuće ispitivanje mišljenja na kojem je većina glasača birala nezavisnost.

"2030. postojat će druge države priznate u Ujedinjenim Narodima, poput Škotske, Quebeca, Katalonije i Baskije“, rekao je Ibarretxe.

"Ono što ne znamo je mišljenje baskijskog stanovništva. Pitajte društvo što želi, pa neka se ljudi u miru izjasne“, poručio je. Regionalni izbori u Španjolskoj održavaju se 24. svibnja, a krajem godine i parlamentarni.

Španjolska vlada ne želi ni čuti za referendume o nezavisnosti, ustrajući na tome da su protivni ustavu. Španjolska je među pet zemalja Europske unije koja nije priznala Kosovo, a svoje stajalište brani tvrdnjom da je ono neovisnost proglasilo jednostrano.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene