Tenkovi na ulicama Washingtona, avioni u zraku i govor Donalda Trumpa uz tradicionalni vatromet: glavni grad Sjedinjenih Država priprema se u četvrtak za proslavu Dana neovisnosti 4. srpnja, različitu od dosadašnjih, s predsjednikom koji će biti u središtu proslave koja je inače uobičajeno apolitična.

Galerija


"Bit će to predstava života", napisao je na Twitteru Trump u srijedu, dok Bijela kuća obećava "najveću proslavu 4. srpnja u povijesti" glavnog grada.

Vezani članci Trumpdeve Ameri imaju originalan način strašenja susjeda, pogledajte jezive Trumpdeve Donald Trump, predsjednik SAD-a Tko je Donald Trump? Nekretninski mogul, bivši voditelj reality showa i dobitnik Zlatne maline u borbi za još četiri godine u Bijeloj kući

Najave su uzrokovale i nezadovoljstvo kod demokrata koji su upozorili predsjednika da ne pokušava proslavu Dana neovisnosti pretvoriti u predizborni skup. Kritike dolaze i zbog mogućih velikih troškova proslave. Najavljeni su prosvjedi.

"Mislim da je ove godine pretjerano. Nisam pobornik potrošnje dolara poreznih obveznika na događaj koji je osmišljen zbog ega narcisoidne osobe imena Donald Trump", kazala je Karen, stanovnica Washingtona.

"S obzirom na to da je Dan nezavisnosti, pretpostavljam da vojni aspekt borbe za nezavisnost ima veze s izlaganjem tenkova", smatra Steve, turist s Floride.

Obilježavanje Dana neovisnosti obično je dan političkog primirja kada Amerikanci "mašu zastavama ali ne ulaze u političke diskusije", kazao je stručnjak za medije Richard Hanley.

Širom zemlje, ozračje bude veselo, s paradama, fanfarama, roštiljima i velikim vatrometima. Ove godine Trump je odlučio u proslavu uključiti i tenkove i zrakoplove, ali je umanjio važnost troškova koji bi iz toga mogli proizaći.

"Troškovi svečanosti će biti vrlo mali u odnosu na njezinu vrijednost. Posjedujemo zrakoplove, imamo pilote, zračna luka je u blizini (Andrews), a nedostaje nam samo gorivo", napisao je Trump na Twitteru.

Do sada se Četvrti srpnja uglavnom slavio vatrometom i roštiljem. Donald Trump održat će u 18:30 (22:30 pod GMT-u) govor "Pozdrav Americi" ispred Lincoln Memoriala gdje je Martin Luther King izgovorio svoj povijesni govor "I Have a Dream" 1963.

Tisuće ljudi očekuju se na šetnici National Mall koja se nalazi južno od Bijele kuće i na kojoj su spomenici i zelene površine.

Air Force One, Boeing 747 modificiran za američke predsjednike, trebao bi preletjeti Washington, kao i nekoliko borbenih F-35, najmodernijih na svijetu. Plavi anđeli, prikazat će akrobatsko letenje. Na kraju će se u zraku ukazati i novi primjerak predsjedničkog helikoptera Marine One.

Američka vojska upozorila je stanovnike Washingtona da se ne uznemire ako na ulicama ugledaju tenkove. Najmanje dva Bradleyja i dva tenka M1A1 Abrams bit će premještena u središte američke prijestolnice, pojasnila je vojska. (Hina,M.V.)