Giorgia Meloni
Giorgia Meloni Foto: Afp

Braća Italije (FdI) premijerke Giorgie Meloni podnijela je prijedlog zakona usmjeren na zabranu korištenja stranih riječi i izraza u talijanskom jeziku, što je sve češća pojava koju je nedavno stigmatizirao bivši premijer i bivši šef Europske središnje banke Mario Draghi.


Prijedlog zakona koji je u petak predstavio zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma FdI-ja Fabio Rampelli uveo bi kazne u rasponu od 5000 do 100.000 eura za javne službenike koji koriste strane umjesto talijanskih riječi u bilo kojoj javnoj komunikaciji, za tvrtke koje koriste strane izraze za nazive radnih mjesta te za škole i sveučilišta koji koriste netalijanske izraze, osim ako to nije opravdano prisustvom stranih studenata.

"Upotreba talijanskog jezika bit će obvezna za korištenje svih dobara i usluga, kao i u svim drugim sferama života, gdje su netalijanski izrazi postali raširena pojava ostavljajući mnoge ljude zbunjenima", rekao je Rampelli.

Bivši premijer i bivši šef Europske središnje banke Mario Draghi je prošle godine prekorio ljude što koriste strane izraze kako bi zvučali važnije, rekavši da je talijanski lijep i izražajan jezik koji ne treba zamjenu i primijetivši da su mnogi ljudi koji ne znaju engleski ostajali u neznanju.

Sergio Mattarella (Foto: AFP) Talijanski predsjednik Mattarella raspustio parlament, raspisuju se prijevremeni izbori

Ljevičarski oporbeni Pokret 5 zvijezda (M5S) optužio je FdI za nedosljednost otkako je ministarstvo industrije preimenovano u "ministarstvo Made in Italy", upitavši "želi li se Rampelli odreći svog kolege Adolfa Ursa, ministra poslovanja i proizvodnje u Italiji.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju