Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON OSTAVKE PREMIJERA

Talijanski predsjednik Mattarella raspustio parlament, raspisuju se prijevremeni izbori

Sergio Mattarella (Foto: AFP)
Sergio Mattarella (Foto: AFP) Foto: Afp
Talijanski predsjednik Sergio Mattarella priopćio je u četvrtak da raspušta Senat i Zastupnički dom, što povlači za sobom raspisivanje prijevremenih izbora već na jesen u trećem po snazi gospodarstvu europodručja.

"Političke prilike su dovele do ove odluke", rekao je predsjednik u obraćanju na televiziji, smjerajući na ostavku premijera Marija Draghija, pošto su u četvrtak tri velike stranke napustile njegovu koaliciju tijekom glasovanja o povjerenju u Senatu.

Pročitajte i ovo Mario Draghi u talijanskom parlamentu tri vodeće koalicijske stranke Pala talijanska vlada: Bojkot glasanja o povjerenju Draghiju u Senatu Mario Draghi Napeto u Italiji Ne puštaju ga tako lako: Više od tisuću gradonačelnika potpisalo peticiju da Draghi ostane na dužnosti

"Rasprava, glasovanje i način na koji je ono jučer izraženo u Senatu" pokazali su izostanak "potpore vladi u parlamentu i nepostojanje izgleda za formiranje nove većine", rekao je.

"Zbog toga je neizbježno prijevremeno raspuštanje parlamenta" koje je "uvijek zadnja opcija", dodao je.

Talijanska glasila navode nekoliko mogućih nadnevaka za održavanje izbora: 18. rujna, 25. rujna i 2. listopada.

Daleko najviše izgleda na izborima ima koalicija "centra-desnice" u kojoj su Naprijed Italija, stranka Silvija Berlusconija (desnica) te krajnja desnica koju zastupaju Sjeverna liga populističkog tribuna i protivnika imigracije Mattea Salvinija i Talijanska braća.

Talijanska braća (Fratelli d'Italia), postfašistička stranka koju vodi Giorgia Meloni vodi u anketama s gotovo 24 posto glasova, ispred Demokratske stranke (22 posto) i Lige (14 posto), pokazuje anketa instituta SWG provedena 18. srpnja. Naprijed Italija dobiva 7,4 posto a Pokret 5 zvijezda (M5S) 11,2 posto. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene