Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste napetost

Nad otokom letjelo više od 100 kineskih vojnih aviona: "To je naš sveti i neotuđivi dio"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je od nedjelje uočilo 103 kineska vojna zrakoplova iznad mora. U vodama Tajvana primijećeno je i devet vojnih brodova.

Tajvansko ministarstvo obrane pozvalo je Kinu da prestane s "destruktivnom, jednostranom akcijom" nakon naglog porasta kineskih vojnih aktivnosti u blizini otoka upozoravajući da bi takvo ponašanje moglo dovesti do porasta napetosti.

Kina, koja demokratski uređeni Tajvan smatra svojim teritorijem, posljednjih je godina redovito izvodila vojne vježbe oko otoka nastojeći potvrditi svoje zahtjeve za suverenitetom i vršiti pritisak na Taipei.

Pročitajte i ovo Christian Schmidt Unatoč prijetnjama Schmidt se ne boji Dodika: Otišao u Banja Luku i susreo se s biskupom

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je od nedjelje uočilo 103 kineska vojna zrakoplova iznad mora. Zrakoplovi su otkriveni između 6 ujutro u nedjelju i 6 ujutro u ponedjeljak, priopćilo je ministarstvo. Kao što je uobičajeno, vratili su se prije nego što su stigli do Tajvana. U vodama Tajvana primijećeno je i devet vojnih brodova.

Ministarstvo je kinesku vojnu akciju nazvalo uznemiravanjem te je upozorilo da bi moglo eskalirati u trenutačnoj napetoj atmosferi, piše The Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pravni okršaj Ukrajina i Rusija pred sudom u Haagu: Moskva će braniti tvrdnje da je invazijom željela spriječiti genocid

"Pozivamo vlasti u Pekingu da preuzmu odgovornost i odmah zaustave takvu vrstu destruktivnih vojnih aktivnosti", stoji u priopćenju.

Karta kineskih aktivnosti u posljednja 24 sata pokazala je kako borbeni zrakoplovi prelaze srednju liniju Tajvanskog tjesnaca, koji je neslužbena granica između dviju strana. Kina ga je prije godinu dana počela redovito prelaziti. 

Pročitajte i ovo Obojana Brandenburška vrata - 2 "Posljednja generacija'' Prosvjednici u vatrogasne aparate stavili boju pa poprskali simbol Berlina: ''Došlo je vrijeme za politički zaokret''

Drugi zrakoplovi letjeli su južno od Tajvana kroz kanal Bashi, koji odvaja otok od Filipina.

Kineske aktivnosti proteklog dana izazvale su ozbiljne izazove na regionalnoj razini, navodi se u priopćenju ministarstva. 

Kinesko ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Prošlog je tjedna kineska vlada predstavila novi put prema integriranom razvoju s Tajvanom, uključujući prijedloge koji će Tajvancima olakšati život, studiranje i rad u Kini.

Pročitajte i ovo Odlazak Kim Jong Una iz Rusije - 1 "Novi vrhunac prijateljstva" Kim Jong Un se vraća u Sjevernu Koreju: Posjet Rusiji završio na crvenom tepihu i uz zvuk orkestra

U isto vrijeme u tajlandske teritorijalne vode na istoku poslali su najveći broj ratnih brodova, a analitičari kažu kako to signalizira izbor između mirnog ponovnog ujedinjenja i vojnog nasilja. Prije samo nekoliko mjeseci održani su predsjednički izbori u Tajvanu.

Dok Peking još nije objavio nikakve izjave o svojim posljednjim letovima, kineski državni tabloid Global Times objavio je komentar na platformi društvenih medija Weibo, piše News.com.au.

"Kopno i Tajvan pripadaju istoj Kini, a Tajvan je sveti i neotuđivi dio Kine", stoji u objavi koja podržava dugogodišnju politiku Pekinga.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen - 2 Posjet Lampedusi Von der Leyen ima jasan cilj kad su u pitanju migranti, Meloni poručila: "Svi moraju slijediti isti cilj"

Pročitajte i ovo potres u Italiji nema materijalne štete Potres jačine 4,8 po Richteru zatresao sjevernu Italiju

"Borbena obuka Narodne oslobodilačke vojske neophodna je za zaštitu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", dodaje se, misleći na kinesku vojsku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene