Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Posljednja generacija''

Prosvjednici u vatrogasne aparate stavili boju pa poprskali simbol Berlina: ''Došlo je vrijeme za politički zaokret''

Aktualno Galerija Obojana Brandenburška vrata - 2 Obojana Brandenburška vrata - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obojana Brandenburška vrata - 1 Obojana Brandenburška vrata - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obojana Brandenburška vrata - 3 Obojana Brandenburška vrata - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Obojana Brandenburška vrata - 4 Galerija 1/4 >>
Pripadnici ekološkog pokreta "Posljednja generacija" su u nedjelju Brandenburška vrata, simbol Berlina, poprskali narančastom bojom.

"Prosvjed ukazuje na to da je došlo vrijeme za politički zaokret i odustajanja od fosilnih goriva i za više pravednosti", stoji u priopćenju pokreta "Posljednja generacija".

Prema priopćenju policije u tijeku je akcija tijekom koje je na Pariškom trgu, tik uz Brandenburška vrata, uhićeno više osoba. Prosvjednici su za prskanje narančaste boje na Brandenburška vrata i Pariški trg na kojem se nalazi francusko i američko veleposlanstvo, upotrijebili remodelirane aparate za gašenje požara u kojima se nalazila boja umjesto sredstva za gašenje.

Pripadnici "Posljednje generacije" su najavili intenziviranje akcija u Berlinu u drugoj polovici rujna pojačanim blokiranjem prometnica.

Akcije će biti zaustavljene kada njemačka vlada udovolji zahtjevima prosvjednika a što uključuje pojačanje mjera za usporavanje klimatskih promjena.

Pročitajte i ovo Djeca na Haitiju s UN-om Među žrtvama i djeca Jeziva svjedočanstva silovanih žena: Mirovnjaci UN-a napravili djecu i pobjegli - "Tretiraju nas kao prostitutke"

"Posljednja generacija" zahtijeva da se Njemačka oslobodi fosilnih izvora energije do 2030. dok je vlada kao rok odredila 2045.

Novo vodstvo Berlina, s demokršćanskim gradonačelnikom Kaiom Wegnerom na čelu, najavilo je oštrije mjere protiv pripadnika pokreta tijekom najavljenih akcija blokiranja prometa.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja javnog servisa SWR, 85 posto građana u potpunosti odbacuje akcije "Posljednje generacija" a samo četiri posto ih podržava.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene