Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tadić traži ocjenu suda pravde o nezavisnosti Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija će pokrenuti inicijativu da Vijeće sigurnosti UN od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje da li bi neovisnost Kosova bila legalna ili ne , rekao je za Radio televiziju Srbije (RTS) srbijanski predsjednik Boris Tadić.

On je kazao da treba učiniti sve da ne dođe do jednostranog priznanja neovisnosti Kosova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

- Ako do takvog čina dođe naš posao je poništiti takvu odluku i pokrenuti sve međunarodne pravne procese pred sudovima, međunarodnim pravnim institucijama za poništenje jednog takvog čina, kazao je Tadić.

On je rekao da će Srbija, u slučaju da neke zemlje prihvate takvu odluku, "i pred pravnim institucijama tih zemalja pokrenuti procese protiv vlada tih država".

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u priopćenju je ocijenio kako je "izuzetno važno što Vijeće EU u ponedjeljak nije donijelo odluku kojom se priznaje jednostrana neovisnost Kosova jer bi to značilo kršenje međunarodnog prava i Povelje UN."

- Da je EU donijela odluku o jednostranom priznavanju neovisnosti Kosova to bi predstavljalo ozbiljan problem u odnosima Srbije i EU, naveo je Koštunica u priopćenju koje je u ponedjeljak navečer prenijela RTS.

Po njegovom mišljenju "sada postoji još više razloga da se nastave pregovori kako bi se sporazumnim putem pronašlo kompromisno rješenje koje bi bilo sukladno s poveljom UN i Ustavom Srbije".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene