Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbija će pokrenuti inicijativu da Vijeće sigurnosti UN od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje da li bi neovisnost Kosova bila legalna ili ne , rekao je za Radio televiziju Srbije (RTS) srbijanski predsjednik Boris Tadić.


On je kazao da treba učiniti sve da ne dođe do jednostranog priznanja neovisnosti Kosova.

Vezani članci Hrvatska vojska - 2 Nove tenzije na relaciji Zagreb - Beograd: "Njih smeta sve, oni i dalje drže svoju javnost u nekoj polutenziji. Albanska većina na Kosovu priznata je od skoro cijelog EU-a" Kosovske dnevne novine Postali su prva europska država u kojoj dnevne novine više ne izlaze: "Stariji, koji su ih čitali, barem jednom tjedno dođu i pitaju jesu li kojim slučajem došle"

- Ako do takvog čina dođe naš posao je poništiti takvu odluku i pokrenuti sve međunarodne pravne procese pred sudovima, međunarodnim pravnim institucijama za poništenje jednog takvog čina, kazao je Tadić.

On je rekao da će Srbija, u slučaju da neke zemlje prihvate takvu odluku, "i pred pravnim institucijama tih zemalja pokrenuti procese protiv vlada tih država".

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u priopćenju je ocijenio kako je "izuzetno važno što Vijeće EU u ponedjeljak nije donijelo odluku kojom se priznaje jednostrana neovisnost Kosova jer bi to značilo kršenje međunarodnog prava i Povelje UN."

- Da je EU donijela odluku o jednostranom priznavanju neovisnosti Kosova to bi predstavljalo ozbiljan problem u odnosima Srbije i EU, naveo je Koštunica u priopćenju koje je u ponedjeljak navečer prenijela RTS.

Po njegovom mišljenju "sada postoji još više razloga da se nastave pregovori kako bi se sporazumnim putem pronašlo kompromisno rješenje koje bi bilo sukladno s poveljom UN i Ustavom Srbije".