Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odnosi Mađarske sa Slovačkom i Srbijom "iznimno su dobri", za razliku od odnosa s Hrvatskom koji "nikad dosad nisu bili gori", rekao je u utorak u parlamentu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.


Ishodište trenutačnog zahlađenja odnosa s Hrvatskom je u hrvatskom kritiziranju mađarske migracijske politike, kao i činjenica da nije ispoštovala dogovor o izgradnji plinske interkonekcije između dviju zemalja, rekao je mađarski premijer, nazvavši taj propust "ozbiljnom prijetnjom" mađarskoj energetskoj sigurnosti.

Vezani članci Slika nije dostupna MAĐARSKA NIJEČE DOGOVOR SA SRBIJOM 'Nikada nismo razgovarali o migrantskim rutama' Slika nije dostupna 'EU trenutačno riskira sve' - U Opatovcu pojačan dolazak izbjeglica

Rekao je da, unatoč tomu što je suradnja sa Slovačkom i Srbijom puna "izazova, napetosti i problema otprije", pragmatična suradnja pomaže u rješavanju takve situacije.

Mađarska ide na europski sud zbog izbjegličke kvote

Istaknuo je da je najvažnija međusobna izgradnja povjerenja, kao i razvoj suradnje kada su posrijedi važna pitanja, jer to predstavlja temelj u rješavanju teških pitanja.

Szijjarto je kazao i da bilateralni odnosi s Rumunjskom predstavljaju svojevrstan izazov jer su na najnižoj razini dosad, za što okrivljuje nekadašnjeg premijera Victora Pontu i njegovu politiku prema Mađarskoj. Dodaje da Rumunjska i dalje ostaje vrlo važan poslovni partner Mađarske. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook