Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sirija u fokusu

PRIJETI NOVI EGZODUZ IZ SIRIJE Svjetski političari o Siriji u Muenchenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konferencija se održava u vrijeme dok prijeti novi izbjeglički egzodus iz Alepa, drugog najvećeg sirijskog grada koji je na udaru vladinih i ruskih snaga. Iz grada od 2,3 milijuna stanovnika prema Turskoj je već izbjeglo oko 50.000 ljudi, a stotine tisuća mogle bi ostati bez hrane ako se blokada nastavi, upozorio je UN.

Vodeći svjetski dužnosnici okupit će se u ovog vikenda na tradicionalnoj konferenciji u Muenchenu i pokušati iznijeti nove ideje za rješenje rata u Siriji, u vrijeme dok ofenziva sirijskog režima i Rusije na grad Alep prijeti novim egzodusom desetina tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Oko 600 dužnosnika sudjelovat će od petka do nedjelje u glavnom gradu Bavarske na 52. sigurnosnoj konferenciji, jednom od najutjecajnijih foruma za raspravu o međunarodnoj sigurnosti.

Skup u hotelu Bayericsher Hof, koji će u iduća tri dana postati sigurnosna utvrda, okupit će 30 šefova država i vlada te sedamdesetak ministara vanjskih poslova i obrane. Među njima će biti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i šef diplomacije Miro Kovač.

Odgovor Europe na izbjegličku krizu, rat u Siriji i budućnost sigurnosnog poretka u Europi glavne su teme tog ključnog godišnjeg okupljanja "strateške zajednice"

Prijeti novi egzodus izbjeglica

Konferencija se održava u vrijeme dok prijeti novi izbjeglički egzodus iz Alepa, drugog najvećeg sirijskog grada koji je na udaru vladinih i ruskih snaga. Iz grada od 2,3 milijuna stanovnika prema Turskoj je već izbjeglo oko 50.000 ljudi, a stotine tisuća mogle bi ostati bez hrane ako se blokada nastavi, upozorio je UN.

"Današnji ratovi i krize opasniji su i teži od svih kojima smo svjedočili od Drugog svjetskog rata", rekao je uoči konferencije veleposlanik Wolfgang Ischlinger, koji predsjeda skupom.

"Zbog toga je važno da se toliko mnogo utjecajnih političara okupi u Muenchenu i razgovara o idejama za okončanje ratova i jačanje međunarodnog poretka", dodao je.

Jordanski kralj Abdulah II., poljski predsjednik Andzej Duda, šef ukrajinske države Petro Porošenko, ruski i irački premijeri Dmitrij Medvedev i Hajder Al-Abadi, američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov neki su od glavnih sudionika konferencije, prvi put održane 1963. godine.

Domaćina Njemačku predstavljat će šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier i ministrica obrane Ursula von den Leyen koja će u petak otvoriti konferenciju zajedno s francuskim kolegom Yeanom-Yvesom Le Drianom. Na skupu će sudjelovati i francuski premijer Manuel Valls te ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Predsjednica Grabar Kitarović imat će niz bilateralnih sastanaka

Uz sudjelovanje na nekoliko panel rasprava, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održat će niz bilateralnih susreta s kolegama iz svijeta i Europe. I ministar vanjskih poslova Mirov Kovač imat će nekoliko bilateralnih sastanaka.

Muenchen će u četvrtak, uoči konferencije, biti domaćin Međunarodne skupine za pomoć Siriji, neformalne skupine 17 zemalja i tri multilateralne organizacije koje su u studenome u Beču donijele diplomatske smjernice o ratu u toj zemlji. U tekstu, koji je potvrdila UN-ova rezolucija od 18. prosinca zahtijeva se uspostava primirja i humanitarni pristup sirijskim gradovima pod opsadom.

Svjetske sile, među kojima Rusija, SAD, Saudijska Arabija i Iran, pokušat će oživjeti mirovne pregovore sirijske vlade i oporbe, koji jedva da su prije desetak dana počeli u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a. No, diplomati ne vjeruju da će se pregovori održati sve dok traje ofenziva vladinih i ruskih snaga na Alepo.

U gotovo petogodišnjem ratu u Siriji poginulo je oko 250.000 ljudi, više od četiri milijuna je bilo prisiljeno napustiti zemlju, a oko sedam milijuna ih je raseljeno unutar Sirije.

Zemlje okupljene na nedavnoj donatorskoj konferenciji u Londonu obećale su za Siriju izdvojiti gotovo 11 milijarda dolara, šest ove godine, a još pet do 2020. Hrvatska će u iduće četiri godine dati milijun eura, uglavnom za zaštitu i obrazovanje djece, žena i vjerskih manjina te borbu protiv seksualnog nasilja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene