Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak visokih tenzija

Svijet ne nalazi rješenje za Sjevernu Koreju: "Do nuklearnog rata moglo bi doći u svakom trenutku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti Sjeverne Koreje objavile su da priželjkuju svijet bez nuklearnog oružja, ali i da bi, zbog "ekstremnih i direktnih" prijetnji SAD-a, moglo doći do nuklearnog rata. Bijela kuća nekoliko je puta objavila da je i dalje spremna na razgovore.

Situacija na Korejskom poluotoku "dosegla je točku u kojoj bi do nuklearnog rata moglo doći u svakom trenutku", Odboru za nuklearno razoružanje UN-ove Generalne skupštine rekao je zamjenik ambasadora Sjeverne Koreje Kim In Ryong.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Slika nije dostupna Pronalazak diplomatskog rješenja Mattis umanjuje značenje navodnog raskola između Trumpa i Tillersona oko Sjeverne Koreje

"Cjelokupno je kopneno područje SAD-a unutar dometa projektila te će, ako napadne naš sveti teritorij, SAD biti kažnjen", dodao je.

Iako Sjeverna Koreja često pretjeruje kada iznosi tvrdnje o svojem nuklearnom naoružanju, ta je izolirana država od 2006. izvela šest nuklearnih pokusa, a vjeruje se da su njezini projektili sposobni doseći Guam, koji spada pod teritorij SAD-a.

Kim In Ryong rekao je u ponedjeljak da Sjeverna Koreja podupire "potpuno eliminaciju nuklearnog oružja". Međutim, nastavio je, dok god SAD "neprestano prijeti i ucjenjuje pomoću nuklearnog oružja", Sjeverna Koreja ne može se razoružati.

Stavovi Trumpove administracije obilježeni su kontrastom

Govor Kim In Ryonga dogodio se nedugo nakon što je Rex Tillerson, državni tajnik SAD-a, objavio izjavu u kojoj tvrdi da će se diplomatski razgovori između Pjongjanga i Washingtona nastaviti "dok ne padnu prve bombe".

Iako se Tillerson nastavlja zalagati za diplomatsko rješenje, neki dužnosnici smatraju da je vrijeme za agresivniju vanjsku politiku. Američki predsjednik Donald Trump u kolovozu je obećao da će na prijetnje Sjeverne Koreje odgovoriti "vatrom i bijesom".

Nedavno se na Twitteru direktno obratio Tillersonu napisavši da pregovaranjem sa Sjevernom Korejom državni tajnik "trati vrijeme". "Čuvaj svoju energiju, Rex, mi ćemo učiniti ono što se učiniti mora", dodao je.

Dok su mnoge države, uključujući i Kinu, mnogo puta pozvale na diplomatsko rješenje, Japan i SAD nisu pokazali izrazit interes za razgovore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene