Potpuno prekrivena žena (Foto: Getty Images)
Potpuno prekrivena žena (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Švicarci su na referendumu u nedjelju glasali za zabranu nošenja burki u restoranima, trgovinama i na drugim javnim mjestima.


Više od 52 posto birača glasalo je za zabranu. Za to se do poslijepodnevnih sati u nedjelju odlučilo 19 od 22 kantona u kojima su prebrojani glasovi. Švicarska ima ukupno 26 kantiona.

Zabrana ulazi u Ustav i primjenjivat će se u restoranima, trgovinama i na javnim mjestima. Slični zakoni već postoje u Austriji, Nizozemskoj i Francuskoj.

Sunce izmamilo ljude na terase - 1 Građani nedjelju proveli na terasama kafića i u prirodi, no ne pridržavaju se svi mjera: ''Svatko se treba brinuti za sebe na način na koji on želi''

Slika nije dostupna Požar iznad Strožanca: Na terenu 20 vatrogasaca, u gašenju sudjeluje i kanader

Na papiru se zabrana odnosi općenito na prekrivanje lica, što znači i na nogometne huligane, no zakon je predložila desna, antiislamska skupina koja nije krila svoju pravu namjeru, piše agencija dpa.

Prije jednog desetljeća ista je skupina, Odbor Egerkingen stajala iza referenduma kojom je zabranjena izgradnja novih minareta.

Njezini kritičari optužuju je da promovira islamofobiju i tvrde da u slobodnom društvu zabrane odijevanja ne bi trebale postojati.

Procjenjuje se da muslimani čine 5,3 posto švicarskog stanovništva.

Europski sud za ljudska prava je 2014. presudio da takve zabrane ne krše prava osoba na slobodu vjeroispovijesti ili izražavanja.

Slika nije dostupna Šokantan potez srbijanskog predsjednika: Na javnoj televiziji pokazivao slike masakriranih tijela navijača

Slika nije dostupna Muškarac pred uplakanom 5-godišnjom kćerkom zvjerski nogama mlatio bivšu suprugu dok je ona ležala na tlu, građani sve snimili

Švicarci su u nedjelju glasali i o stvaranju digitalne osobne iskaznice, što su odbacili, te o sporazumu o slobodnoj trgovini s Indonezijom kojim su smanjene carine na održivo proizvedeno palmino ulje, što su prihvatili.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju